Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων – Είδαμε

0 Comments 🕔20:11, 24.Oct 2016

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων – Είδαμε

Ποιος άραγε δε γνωρίζει την Αλίκη; Την περίεργη αυτή μικρή πρωταγωνίστρια του πασίγνωστου μυθιστορήματος του Λιούς Κάρολ που ακολουθώντας έναν κούνελο βρέθηκε σε μία διαφορετική χώρα, σε ένα ανατρεπτικό για τη λογική κόσμο όπου όλα αμφισβητούνται. Και πρωτίστως η έννοια της ταυτότητας.

Και η μικρή αυτή πρωταγωνίστρια έχει ουκ ολίγες φορές απασχολήσει το κινηματογραφικό και θεατρικό στερέωμα αφού οι περιπέτειες που θα ζήσει ή θα ονειρευτεί σε αυτό το μαγικό θαυμαστό κόσμο δεν είναι διόλου βαρετές. Κάθε άλλο – θέτουν τις πρώτες βάσεις αμφισβητήσεις των κοινωνικών θεσμών και πρακτικών, και αναζητούν ανατρεπτικές απαντήσεις σε απλά ερωτήματα αμφισβητώντας τις στερεοτυπικές απαντήσεις.

η αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Ο Δημήτρης Αδάμης, γνωστός από άλλες παιδικές θεατρικές παραστάσεις μαζί με την ομάδα Μαγικές Σβούρες διασκευάζει τα δύο βιβλία του Λιούις Κάρολ: «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Μέσα από τον Καθρέφτη και τι είδε η Αλίκη εκεί» και τα μεταφέρει στη νέα παράσταση με τον τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 23/10 στο Θέατρο Ιλίσια. Αν και αρχικά δεν ήταν η αρχική μου επιλογή τελικά με χαροποίησε η σκέψη της έναρξης της θεατρικής περιόδου με αυτό το έργο που χωράει πολλά από τη δική μου Αλίκη.

η αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

201606νοε11:00 πμΗ Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων11:00 πμ ΤύποςΘέατρο

201606νοε3:00 μμΗ Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων3:00 μμ ΤύποςΘέατρο

Η παράσταση ξεκινάει με την Αλίκη και την αδερφή της να κάθονται στην σκηνή δίπλα στα παιδιά και τον λευκό κούνελο να τρέχει ανάμεσά μας κυνηγώντας το χρόνο. Όλα τα άλλα είναι πάνω κάτω γνωστά. Γιατί όλοι είμαστε λίγο πολύ εξοικειωμένοι με το «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων», είτε με την ιστορία της, είτε με τις φιγούρες που έχει δημιουργήσει ο Carroll, τον λευκό κούνελο που ποτέ δεν έχει χρόνο, τον τρελό καπελά που έχει απεριόριστο (ειδικά για ένα φλιτζάνι τσάι), την γάτα του Τσέσαϊρ με το τεράστιο παράξενο χαμόγελο, την Κόκκινη Βασίλισσα και πολλούς άλλους.

η αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Έτσι το έργο εκτυλίσσεται γραμμικά με τις σκηνές να υποδέχονται η μία την άλλη μέσω ευρηματικών τρόπων στην αλλαγή των σκηνικών και του φωτισμού με την Αλίκη κυρίαρχη φιγούρα σε όλη την πλοκή να αφηγείται, να χορεύει, να τραγουδάει αλλά και να θέτει ερωτήματα.

Δεν ξέρω τι από όλα αυτά κατανόησαν τα παιδιά όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον. Και σαφώς εδώ έχουμε να κάνουμε με μία παράσταση που ακουμπά επιδερμικά το σουρεαλισμό της πραγματικής Αλίκης δίχως να θέλει να μπερδέψει – άλλωστε μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία παιδική παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων – Είδαμε

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑ – (ΠΟΥ ΔΕΝ)

Οι πασίγνωστες σε όλους φιγούρες του έργου έχουν καταπληκτικά αποδοθεί από τα κοστούμια και τις μάσκες της Ιφιγένειας Κωφού. Η μάσκα του κούνελου αλλά και στην τελευταία σκηνή του έργου, εκείνη του γάιδαρου και του λιονταριού (που δεν θυμάμαι και στο αρχικό βέβαια έργο) είναι έργα τέχνης. Θα μπορούσαν κάλλιστα να προστεθούν ως εκθέματα σε ένα μουσείο θεατρικής κουλτούρας.

η αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Η μουσική και τα τραγούδια που ντύνουν την παράσταση την απογειώνουν στα σημεία. Έπιασα πολλές φορές των εαυτό μου να κουνάει ρυθμικά το πόδι και να διακατέχομαι από μία ακατανίκητη επιθυμία να τραγουδήσω – αν ήξερα τα λόγια. Πραγματικά εύχομαι να κυκλοφορήσει σε CD. Εδώ να σημειώσω ότι πραγματικά εντυπωσιάστηκα όταν ανέβηκε το σκηνή ο Γιώργος Κωνσταντινίδης που έχει τη μουσική επιμέλεια, βαθύτατα συγκινημένος.

η αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Τώρα υπήρχαν σημεία που με κούρασαν και αυτά κυρίως εντοπίζονται στη διάρκεια της παράστασης. Οι δύο ώρες ήταν σχεδόν εξαντλητικές. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν 2-3 σκηνές κατά τις οποίες η αφήγηση αποκτά μία καμπή (κάνει κοιλιά όπως θα λέγαμε) και σίγουρα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το έργο ώστε να μειωθεί η συνολική διάρκεια.

Eπίσης απουσιάζει λίγο μία κάποια καλύτερα δομημένη αφήγηση ώστε να κατανοήσουμε το που πάμε και από πού ερχόμαστε. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα τέτοιο έργο, άκρως σουρεαλιστικό και εξωπραγματικό, ο στόχος, το ζητούμενο θα ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και ίσως αναμενόμενο. Στοιχεία όπως η γενναιότητα και το θάρρος, η παιδική φαντασία που αυτή μπορεί να μας οδηγήσει, απουσιάζουν.

Και ίσως να είμαι κα ολίγον παράξενη αλλά και η κινησιολογία της Αλίκης ήταν λίγο τραβηγμένη. Το πέσιμό της στο λαγούμι, οι αυξομειώσεις του σώματός της αλλά και οι λοιπές αλλαγές πάνω της είχαν κάτι νευρικό, κάτι περίεργο και περίεργο που ίσως θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με κάποιο άλλο σκηνοθετικό τέχνασμα (επαναλαμβάνω πως ίσως είμαι υπερβολική).

Σε κάθε περίπτωση, η Αλίκη και τα Θαύματά της σας περιμένουν κάθε Κυριακή. Και η οπτική του Δημήτρη Αδάμη είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει στα παιδιά. Άλλωστε πρόκειτια για ένα μεγάλο στοίχημα: η μεταφορά του έργου αυτού στη σκηνή με θεατές τα παιδιά! Και πρότασή μου, αν δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τα παιδιά σας για το έργο, να το διαβάσετε.

Συντελεστές:

Διασκευή –Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
Σκηνικά: μαγικές σβούρες
Κοστούμια : Βέρα Αναστασάκου
Kίνηση : Αντιγόνη Γύρα
Ενορχήστρωση-Διασκευή:Γιώργος Κωνσταντινίδης
Μάσκες – Κατασκευές : Ιφιγένεια Κωφού
Μουσική Επιμέλεια : Δημήτρης Αδάμης
Φωτισμοί : Γιώργος Ανεστόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη : Κωνσταντίνος Παππάς
Βοηθός Χορογράφου : Ευγενία Σιγαλού
Παραγωγή : μαγικές σβούρες

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκος
Σοφία Πανάγου, Δανάη Σδούγκου, Μαριλίζα Χρονέα, Γιάννης Φιλίππου

« Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων » απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας.

Παραστάσεις: Κυριακή στις 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ.
Καθημερινά οργανωμένες για τα σχολεία
Θέατρο Ιλίσια: Παπαδιαμαντοπούλου 4.
Στάση μετρό: Μέγαρο μουσικής

Γενική είσοδος: 10 ευρώ, ομαδικά και άνεργοι με επίδειξη κάρτας 6 ευρώ
Διάρκεια :80΄ (και ένα διάλειμμα 15 λεπτών)

Κρατήσεις-Πληροφορίες στο τηλ. 210-9853609 , 6948 744 988

To άρθρο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων – Είδαμε έχει γραφτεί για το blog.aliceonboard.gr

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment