Είδαμε το Φανταστικό Χωριό στο μικρό Γκλόρια – Ποιό Φανταστικό δε γίνεται!

0 Comments 🕔12:34, 20.Νοέ 2018

Το Φανταστικό Χωριό – Ποιό Φανταστικό δε γίνεται.
Μια θεατρική παράσταση με το Σπύρο Γραμμένο

Πολύ συχνά λίγο πριν ξεκινήσει μια παράσταση, καθισμένη μπροστά στη σκηνή αναρωτιέμαι για τη ματιά μου και τη κρίση μου όταν αυτή θα ξεδιπλώνεται και τι θα είναι αυτό που πρέπει να σκεφτώ όταν εκείνη τελειώσει. Τα κριτήρια για να την αξιολογήσω, και τα πεδία που θα πρέπει να της βάλω τα αστεράκια μου.

Ωστόσο, το πρώτο πράγμα τελικά που κάνω όταν εκείνη τελειώσει είναι να κοιτάξω τα μάτια των κοριτσιών ώστε να καταλάβω τι σκέφτονται, πως ένιωσαν, αν τους άρεσε. Το δεύτερο είναι να σηκωθώ από την καρέκλα μου, να κάνω μερικά βήματα και να νιώσω ποιες χορδές μου έχει αγγίξει, αν το έκανε, τι είναι αυτό που είδα και τελικά πως ένιωσα. Λοιπόν σε αυτή την παράσταση συνέβησαν πολλά εξωπραγματικά:

Η Αλίκη με κοίταξε και ένα thumbs up.
Eγώ, αφού είχα γελάσει με την ψυχή μου, ευχόμουν να συνεχίσει λίγο ακόμα, κάτι σαν τα συναυλιακά encore που τα χέρια σου μουδιάζουν από το χειροκρότημα μήπως και η μπάντα ανέβει πάλι στη σκηνή. Ευκολάκι σκέφτομαι, άλλωστε εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο και το γιουκαλίλι του.

Όλα αυτά συνέβησαν πριν μερικές ημέρες στην παράσταση Φανταστικό Χωριό που μέσα στην άσχημη και λίγο μίζερη στοά της Ιπποκράτους και στο Μικρό Θέατρο Γκλόρια συμβαίνει ένα μικρό μουσικό και αφηγηματικό θαύμα – ο Σπύρος Γραμμένος κάνει την είσοδό τους σαν ένα ξωτικό/αεροπόρος/περιπλανώμενος μανάβης/ποδηλάτης με το γιουκαλίλι του στον ώμο και για 1 περίπου ώρα σε “υπνωτίζει” με την ιστορία του.

Η ιστορία του μιλάει για ένα Φανταστικό χωριό, όχι της φαντασίας αλλά ένα φανταστικό, υπέροχο χωριό που όλοι θα το ζήλευαν αφού είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Όλοι μαζί αποφασίζουν για τα κοινά, όλοι κάνουν αυτό που αγαπούν και όλοι μαζί μονιασμένοι ζουν ελεύθεροι. Κάθε απόγευμα συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και αν έχουν κάτι που θέλουν να συζητήσουν το γράφουν σε ένα σημείωμα και το βάζουν πάνω στον κορμό του μεγάλου πλάτανου.

Η πλατεία είχε παιχνίδια κι έναν πλάτανο στο κέντρο
κι όσα ήταν να συζητήσουν τα κρεμάγαν σ’ ένα δέντρο
γύρω-γύρω είχε παγκάκια από ξύλα σκαλιστά
κούνιες, μύλους και τραμπάλες κι όλα τους ζωγραφιστά

Να όμως που θα έρθει εκείνη η τραγική στιγμή που η γλύκα της εξουσίας θα τους μαγέψει. Τι θα συμβεί τότε και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτό το Φανταστικό χωριό; Η ιστορία και οι ήρωες ζωντάνευαν μπροστά μας με στιχάκια, και τραγούδια και πολύ συχνά μας καλούσαν σε διάλογο.

Ο Σπύρος Γραμμένος έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική παράσταση που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα έπρεπε τελικά να έχουν οι παραστάσεις για παιδιά: Κείμενο ζωντανό γραμμένο σε γλώσσα κατανοητή, διανθισμένη με χιούμορ, έχει ροή και ρυθμό, και οικειότητα του πρωταγωνιστή με το κοινό αφού ο Σπύρος Γραμμένος είναι δίπλα στους μικρούς θεατές, τους κοιτάει στα μάτια και συχνά απευθύνεται σε αυτούς – περιστασιακά τους τρώει και κανένα τσιπς, τα σκηνικά λιτά σχεδόν ανύπαρκτα ώστε να προβάλλουν τη δύναμη του κειμένου και του εκτοπίσματος, του ταλέντου του καλλιτέχνη.

Πρόκειται πραγματικά για ένα project, προτιμώ την λέξη αυτή, που ξεχειλίζει από το ταλέντο του καλλιτέχνη. Μια ιστορία που πλάθεται σχεδόν μπροστά στα μάτια σου και γίνεται αμέσως αντιληπτός ο μερικός αυτοσχεδιασμός του πρωταγωνιστή που ανάλογα με τη δυναμική του κοινού, προσθέτει, αφαιρεί, αλλοιώνει, διαμορφώνει – κάποια στιγμή ο Σπύρος Γραμμένος άρχισε να ρωτάει τα παιδιά να του πουν 4 λέξεις και με αυτές έφτιαξε κείμενο και μουσική που πραγματικά το απολαύσαμε.

Ορίστε εδώ ένα μικρό δείγμα

Θα μας πιάσει μια φαγούρα
Όλοι θα έχουμε καούρα
Όλα θα είναι μια μουτζούρα
Γύρω μας μια θoλούρα
Θα μας πιάσει μια μουρμούρα
Και θα βγάλουμε καμπούρα
Θα’μαστε καρικατούρα
Κουτσουλιά από δεκοχτούρα

Αν λοιπόν αναζητάτε μια παράσταση διαφορετική, με χιούμορ και έμπνευση τότε κάθε Σάββατο στις 15:00 & Κυριακή στις 11:30 στο Γκλόρια Μικρό μην χάσετε «Το φανταστικό χωριό». Ας υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες που γίνονται με low budget και high διάθεση και ταλέντο.

Μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Αμαλία Θεωδοροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη:Κώστας Δετώρος

Πληροφορίες
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 15:00 & Κυριακή στις 11:30
Διάρκεια: 50 λεπτά
Χώρος: Θέατρο Γκλόρια Μικρό.
Διεύθυνση: Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Εισιτήριο: Κανονικό 9 ευρώ (για σχολεία 6 ευρώ)
Τηλέφωνο ταμείου: 2103642334 | Καθημερινά 10:30-13:00 & 18:00-22:30

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *