Είδαμε την παράσταση Πρίγκιπας και Φτωχός στο Μικρό Εθνικό Θέατρο

0 Comments 🕔19:46, 02.Νοέ 2018

Πρίγκιπας και φτωχός- το κλασικό έργο του Μαρκ Τουαιην για τους μικρούς φίλους

Aκόμα και αν δεν είσαι βιβλιοφάγος είμαι σίγουρη ότι έχεις πιάσει κάποια στιγμή στα χέρια σου αυτό το κλασικό μυθιστόρημα του αριστοτέχνη Μαρκ Τουάιν.

Κάπου στο 16ο αιώνα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος, μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας, ζει μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της αυλικής εθιμοτυπίας και λαχταρά την ανέμελη ζωή των φτωχών παιδιών. Ένα φτωχόπαιδο, ο Τομ Κάντυ που μοιάζει καταπληκτικά στον Εδουάρδο, αγαπάει τα βιβλία, τους καλούς τρόπους και ονειρεύεται την πλούσια και λαμπερή  ζωή του πριγκιπόπουλου. Ωστόσο ζει μέσα στην αθλιότητα της ζητιάνικης φτωχής ζωής του με ένα βάναυσο και σκληρό πατέρα που εύκολα θα τον έπαιζε στην πόκα για ένα κομμάτι ψωμί.

Κάποια μέρα συναντιούνται στο βασίλειο και ο πρίγκιπας ζητά για αστείο από τον Τομ να αλλάξουν ρούχα. Έτσι αρχίζει μια σειρά από περιπέτειες, και παρεξηγήσεις αλλά και ενδιαφέρουσες προκλήσεις και για τους δύο από διαφορετική πλέον θέση.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να δώσει μέσα από αυτή την ιστορία, που μοιάζει με παραμύθι, την αντίθεση που επικρατούσε ανάμεσα στις διαφορετικές τάξεις της αγγλικής κοινωνίας του 16ου αιώνα με τρόπο ανάλαφρο και γοητευτικό.

Το κλασικό έργο του Μαρκ Τουαίην στη θεατρική διασκευή της καταξιωμένης Αγγλίδας συγγραφέα, Τζέμα Κένεντι δεν έχει επιλεγεί τυχαία – ήταν στοίχημα να παρουσιαστεί μέσα από μια πιο σύγχρονη ανάγνωση της γνωστής ιστορίας που προσεγγίζει τη φόρμα του μιούζικαλ όπως θα διαπιστώσεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά της παράστασης.

Το στοίχημα λοιπόν ήταν η επικαιροποίηση αυτού του έργου από την ομάδα του Εθνικού Θεάτρου. Και αυτό που ένιωσα βλέποντάς το είναι πως η Σοφία Βγενοπούλου με την εύστοχη σκηνοθεσία μέσα από μια εκσυγχρονιστική προσέγγιση στο λόγο, στη κινησιολογία αλλά και στις ενδυματολογικές πινελιές είναι πως το στοίχημα το κέρδισε. Όλα τα συστατικά της παράστασης είναι προσεγμένα ώστε να μιλούν στα νέα παιδιά και εκείνα ανταποκρίνονται με πολύ γέλιο.

Ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Ένα έργο που εύστοχα μας θυμίζει πως οι ρόλοι εναλλάσσονται, και όλα μπορούν μέσα σε μια στιγμή να πάρουν άλλη τροπή. Οι ήρωες  αλλάζουν ρόλους και μιλούν για όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά ακόμη περισσότερο για όλα όσα μας ενώνουν.

Το σκηνικό λιτό, διαμορφώνεται ανάλογα με την περίσταση και οριοθετείτε από χαρτονένια περίτεχνα περιγράμματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του θεατρικού χωρίς να αποσπούν την προσοχή σου, ενώ παράλληλα διευκολύνει την κίνηση των ηθοποιών που καταλαμβάνουν αριστοτεχνικά όλο το μήκος και πλάτος της σκηνής.

Τα κοστούμια είναι μια σύγχρονη ματιά του κλασικού χωρίς να γίνονται μεγάλες κοφτερές ανατροπές με πρόθεση να πλησιάσει τους μικρούς θεατές. Ένας 15μελής θίασος πάνω στη σκηνή που εναλλάσσει ρόλους, με φρέσκια εικόνα – δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρατηρήσεις τα all star παπούτσια στους σε όλα τα χρώματα, καταπληκτικές φωνές, δυναμισμό και ταλέντο. Οι ρόλοι εναλλάσσονται με την ίδια ευκολία που θα άλλαζε κανείς μπλούζα ή καπέλο.

Ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Ένα έργο που εύστοχα μας θυμίζει πως οι ρόλοι εναλλάσσονται, και όλα μπορούν μέσα σε μια στιγμή να πάρουν άλλη τροπή. Οι ήρωες  αλλάζουν ρόλους και μιλούν για όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά ακόμη περισσότερο για όλα όσα μας ενώνουν.

Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός

Θίασος και Μουσική

Η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια του Τριανταφύλλου επιτυχημένα διατηρούν και τα στοιχεία του κλασικού. Ξεχωριστή θέση στη καρδιά μας το τελευταίο τραγούδι, οι στίχοι του οποίου και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος τους περιεχομένου του προγράμματος της παράστασης:

Είναι η καρδιά μας στον κόσμο πυξίδα, 
και η αγάπη η μόνη πατρίδα, 
Και όταν βρεθείτε σε σταυροπόδι, 
το δρόμο πάρτε που μας ενώνει, 
Μόνο μαζί, μικροί μεγάλοι, αυτή την χώρα θα κάνουμε άλλη.

Ποτέ ξανά δεν θα’μαστε μόνοι, 
άμα κοιτάμε τι μας ενώνει.
Μοιάζουμε μα είμαστε ίδιοι
Εμείς κοινό και εσείς θεατρίνοι.

Μία από τις παραστάσεις που είμαι σίγουρη πως θα ξεχωρίσουν στο φετινό θεατρικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους. Mία παράσταση πλούσια σε περιεχόμενο, κείμενο, μουσική αλλά και διάρκεια.

Προσοχή Διάρκεια Αρκετή – Παιδιά 6+ αυστηρά
Εθνικό Θέατρο / National Theatre of Greece

Ημέρες & ώρες
Πρωινές Παραστάσεις για Σχολεία: Τετάρτη έως Παρασκευή στις 10:00

Παραστάσεις για το Κοινό: Σάββατο 17:00, Κυριακή 12:30 & 16:00 (Διπλή)

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *