Διακοπές μόνοι (οι δυό μας); Εγώ λεω ναι – εσείς;

0 Comments 🕔20:44, 18.Μάι 2015

Μόλις σήμερα διάβασα ένα άρθρο στην TheGuardian που στάθηκε αφορμή για να καταθέσω την προσωπική μου άποψη σε ένα θέμα που καίει πολλούς γονείς – κυρίως νέους. Διακοπές οι δυό μας χωρίς παιδιά. Ναι ξέρω κάποιοι μείνατε με το στόμα ανοιχτό, άλλοι ίσως σκέφτεστε μα τι σόι μάνα είναι αυτή που αφήνει τα παιδιά της και τρέχει στα γαιδουρονήσια, πόσο άραγε εγωιστές γονείς είναι ετούτοι, πως αντέχουν μακριά από τα παιδιά τους και πολλά άλλα.

Ε λοιπόν αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι πως πριν από 2 χρόνια και όταν τα δύο μας παιδιά ήταν 5 και 1 αντίστοιχα, πήραμε μία από τις πιο υπέροχες αποφάσεις μας: εκείνης του να αφιερώνουμε 4-5 ημέρες το καλοκαίρι στις δικές μας (εννοώ εγώ και εκείνος μαζί) αμέριμνες διακοπές.

vacations

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η Αλίκη μπορούσε να αντιληφθεί λίγο πιο σοβαρά πράγματα, της εξηγήσαμε ότι ο μπαμπάς και η μαμά εκτός από γονείς είναι και ένα ζευγάρι ερωτευμένο και πως περιστασιακά έχει ανάγκη να μείνει μόνο του. Αυτό δε σημαίνει πως την αγαπάμε λιγότερο αλλά πως είναι πολύ σημαντικό κάποιες φορές να φροντίζουμε και τους εαυτούς μας όπως ακριβώς φροντίζουμε και εκείνες καθημερινά.

vacations on our own_folegandros

Αναγνωρίζω ότι για πολλά ζευγάρια κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, κάτι που δεν το χωράει ο νους τους. Από την άλλη πλευρά για εμάς η απόφαση αυτή ήταν τελικά επιτακτικής ανάγκης. Και κάτι που αν και αρχικά φαντάζει δύσκολο – με ποιον θα αφήσουμε τα παιδιά, πως θα νιώσουν, θα περάσουν καλά- ειλικρινά τελικά λειτουργεί «θεραπευτικά» για όλους.

Εμείς καταφέραμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το χρόνο μας χωρίς κανέναν απολύτως προγραμματισμό για την ώρα του φαγητού, του ύπνου, του νερού και γενικά όλης της ημέρας μας προς αποφυγήν τάντρουμ, κοιμηθήκαμε δίχως παιδικά ξυπνητήρια να χτυπούν στα αυτιά μας, απολαύσαμε αποχαυνωτικά σχεδόν τον χρόνο μας που μας ανήκε καθ’ ολοκληρία. Ένιωθα μια ελαφράδα στην καρδιά και στο σώμα μου απερίγραπτη σχεδόν. Ένιωθα πως ο χρόνος για λίγο σταματάει και αρχίζει πάλι να κυλάει με μία υπέροχη βραδύτητα, κάπως νωχελικά. Αναπνεύσαμε και ορίσαμε επιτέλους το σώμα μας χωρίς κάποιος να μας τραβάει, να μας υποδεικνύει το δρόμο, να θέλει αγκαλιά. Τόσο απλά πράγματα που απλά όταν δεν είσαι γονιός φαντάζουν δεδομένα.

vacations on our own_folegandros 2

Και πάντα κατά την επιστροφή μας νιώθουμε μία τεράστια λαχτάρα να τις δούμε, να παίξουμε ξανά μαζί τους, να μοιραστούμε μερικές από τις εμπειρίες που ο καθένας έζησε όταν ήμασταν χώρια. Επιστρέφουμε κάθε φορά με φορτισμένες τις μπαταρίες μας, έτοιμοι να ξεκινήσουμε πάλι το γνωστό, κουραστικό αλλά υπέροχο ταξίδι του γονέα. Επιστρέφουμε με μία μεγάλη αγκαλιά με ξεκούραστα και δυνατά χέρια, ήρεμο μυαλό και εξημερωμένη καρδιά έτοιμη να δώσει υπομονή.

vacations on our own

Και ταυτόχρονα έχουμε δείξει στις κόρες μας πόσο σημαντικό είναι οι γονείς τους να έχουν μία υγιή και ισορροπημένη σχέση, πως όλοι μας έχουμε ανάγκη τον προσωπικό μας χρόνο ώστε να χαλαρώνουμε και πως τελικά, είναι δύο υπέροχα ανεξάρτητα και ευτυχισμένα παιδιά ακόμα και όταν οι γονείς τους δεν είναι δίπλα τους.

xxx

(Όλες οι φωτό είναι από το δικό μας αρχείο – Φολέγανδρος, Κίμωλος)

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment