Διαβάσαμε: “Χάθηκα” από τις εκδόσεις Κόκκινο

0 Comments 🕔09:02, 31.Oct 2014

Η μικρή κουκουβάγια κάθεται δίπλα στη μαμά της στο πιο ψηλό κλαδί του δέντρου και αποκοιμιέται. Όμως τι συμφορά, το όνειρό της την παρασύρει και σιγά σιγά γέρνει, παίρνει κλίση και…μπόινγκ μπόνγκο μπαπ, πέφτει από το κλαδί της. Έντρομα τα μικρά ζώα του δάσους γίνονται θεατές αυτής της λυπητερής πτώσης. Ο “πάνσοφος” αλλά και λίγο…ξερόλας σκίουρος σπεύδει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

– Μην ανησυχείς θα σου βρω εγώ τη μαμά σου. Πως είναι;

εκδόσεις κόκκινο - χάθηκα

εκδόσεις κόκκινο - χάθηκα

Και από εκεί ξεκινάει ένας κύκλος λανθασμένων προβολών μιας μαμάς που καμία απολύτως σχέση δεν έχει με το χαριτωμένο αυτό κουκουβαγιάκι. Όσο και αν προσπαθεί να περιγράψει τη μαμά του με χαρακτηριστικά όπως: έχει μεγάλα μάτια, μυτερά αυτιά ή είναι πελώρια, δυστυχώς δεν καταφέρνει γρήγορα να βρει τη μαμά του. Γιατί η αντίληψη του σκίουρου για την μορφή της μαμάς του βάσει της περιγραφής που του έχει δώσει το ικρό κουβαγιάκι διαφέρει 360 μοίρες.

Άλλωστε η ουσία της αντίληψης βρίσκεται σε αυτή ακριβώς τη διαφορετικότητα. Η οπτική των πραγμάτων διαφέρει στον κάθε ένα μας ανάλογα με τα ερεθίσματα και το εύρος της γνώσης του για τον κόσμο. Και ίσως για να κατανοήσουμε τον άλλο μάλλον πρέπει να μπούμε στα δικά του παπούτσια. Για το σκίουρο τα μεγάλα μάτια τα συναντάει κανείς σε ένα βάτραχο και το χαρακτηριστικό πελώρια, συνδέεται ε τι άλλο από μία αρκούδα.

εκδόσεις κόκκινο - χάθηκα

εκδόσεις κόκκινο - χάθηκα

Η Αλίκη και η Βάλια κατά την ανάγνωση είχαν ξεκαρδιστεί στα γέλια. Μία τόσο απλή και μινιμαλιστική εικονογράφηση, απόλυτα περιεκτικό κείμενο που περιορίζεται σε ένα τόσο απλό διάλογο, και παρά όλα αυτά, με μόνη προσθήκη την αλλαγή της χροιάς τηε φωνής μου, και λίγο θεατρινισμό, το γέλιο εκείνο το απόγευμα που το πρωτοδιαβάσαμε (γιατί έκτοτε πρέπει να το έχουμε ξαναδιαβάσει περισσότερες από 50 φορές) ήταν γαργαλιστικό. Τις επόμενες ώρες, η Αλίκη το είχε αφηγηθεί σε τουλάχιστον 3 άτομα ένα εκ των οποίων ήταν ο μπαμπάς της εξ αποστάσεως στο τηλέφωνο.

εκδόσεις κόκκινο - χάθηκα

εκδόσεις κόκκινο - χάθηκα

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο από εκείνα που σου τραβούν αμέσως το βλέμμα στο ράφι του βιβλιοπωλείου και που δίχως προηγούμενη σύσταση το χέρι σου τα “βουτάει” γιατί θέλεις να υπάρχουν στη γωνιά ανάγνωσης των παιδιών σου. Ξέρεις ότι διαθέτουν μία υπόσχεση κρυμμένης σοφίας, και ομορφιάς για τα μάτια. Από τις αγαπημένες εκδόσεις Κόκκινο που διαθέτουν πλέον το δικό τους e-shop. Μπορείτε να το βρείτε εδώ. Διαθέτει σκληρό εξώφυλλο και τετράγωνο σχήμα.

Κείμενο – Εικονογράφηση: Haughton Chris
Μετάφραση: Από τον Βιβιοφάγο Παπαθεοδούλου Αντώνης

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα γιατί είναι απλά υπέροχο!

xxx

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment