Διαβάσαμε «Το ποτάμι» από τις εκδόσεις Ίκαρος

0 Comments 🕔08:27, 05.Apr 2022

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

O  Ρόουαν λατρεύει να παίζει μαζί με τον σκύλο του δίπλα στο ποτάμι. Ένα ποτάμι που αγαπά πολύ,  γιατί έχει, όπως και ο ίδιος,  ένα σωρό διαφορετικές διαθέσεις  Άλλες μέρες είναι ήρεμο και ήσυχο, άλλες  ζωηρό και παιχνιδιάρικο και άλλες άγριο και θυμωμένο. Κι όταν, έναν δύσκολο χειμώνα, αυτό παγώνει, εξίσου κρύο, μουδιασμένο και αβοήθητο νιώθει και το μικρό παιδί καθώς τότε χάνει και το αγαπημένο του σκυλάκι. Θα καταφέρουν και οι δύο να «λιώσουν τους πάγους» και να γίνουν και πάλι χαρούμενοι;

Η κίνηση του ποταμιού, η αλλαγή των εποχών και οι λεπτομέρειες του όμορφου σκηνικού θέτουν τα θεμέλια για αυτή τη δυνατή ιστορία για τη φιλία, τη θλίψη αλλά και την ανακούφιση που φέρνει η προσφορά.

Τα βιβλία του Tom Percival έχουν πάντα έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό, και «Το ποτάμι» δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή τη φορά η συγκινητική ιστορία του ευαίσθητου Ρόουαν έρχεται να προσφέρει ανακούφιση σε παιδιά που παλεύουν είτε τα ίδια είτε οι δικοί τους με κάποιο συναισθηματικό τραύμα. Έχει όμως και άλλη μία διάσταση. Δείχνει πως η καλοσύνη και η προσφορά δεν περιορίζονται μόνο σε άλλους ανθρώπους. Εξίσου μπορείς να βοηθήσεις και την ίδια τη φύση και με τις πράξεις σου να απελευθερώσεις εκείνα τα συναισθήματα που μοιάζουν «παγωμένα», «εγκλωβισμένα».

Τέλος, το πολυεπίπεδο αυτό βιβλίο προσφέρει  και τη σιγουριά πως ακόμη και οι πιο δύσκολες καταστάσεις κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους, καθώς τίποτα δε μένει στατικό και αμετάβλητο. Ακριβώς όπως και το νερό ενός ποταμιού που θα συνεχίζει να ρέει πάντοτε, όπως ο δικός μας φιλόσοφος  παππούς, ο Ηράκλειτος, είχε φροντίσει εγκαίρως να μας διαβεβαιώσει.

Ως λάτρης των εικονογραφημένων βιβλίων, λατρεύω όταν οι συγγραφείς χρησιμοποιούν την εικόνα για να επεξεργαστούν τόσο ώριμα θέματα σε επίπεδο το οποίο μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά. Ο Τom Percival το κάνει πάντα πολύ πετυχημένα. Η εικονογράφηση του έχει κίνηση, είναι ρεαλιστική και πλούσια, και ανταποκρίνεται υπέροχα στα συναισθήματα που περιγράφονται. Ειδικά το ποτάμι είναι σχεδιασμένο με λεπτομέρεια και διεκδικεί με επιτυχία τον ρόλο του ως πρωταγωνιστής της ιστορίας.

Καθώς πολλά παιδιά βιώνουν για διάφορες αιτίες τη θλίψη, μία ιστορία που πραγματεύεται τα θέματα της αγάπης και της απώλειας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν το συναίσθημα τους. Να τα κατανοήσουν αλλά και να τα «αγκαλιάσουν». Και όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και ο κάθε αναγνώστης που παλεύει με τα «πάνω» και τα «κάτω» αυτής της ζωής!

Βρείτε το βιβλίο Το ποτάμι στο Alice on Board όπως και πολλά άλλα αγαπημένα παιδικά βιβλία.

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment