Διαβάσαμε και ταξιδέψαμε: Τα καράβια

0 Comments 🕔20:04, 26.Mar 2015

Ποιος άραγε είδε ένα καράβι να πλέει μπροστά στα μάτια του; Είχε φορτωμένα τα αμπάρια του με ψίθυρους, θρύλους, μυστικά ή ακόμα και όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς; Εμείς το είδαμε στα κύματα της θάλασσας να αρμενίζει κουβαλώντας ιστορίες άλλοτε γνωστές και άλλοτε λιγότερο ειπωμένες αλλά με κοινή ρώτα: πορεία προς την περιπέτεια, την εξερεύνηση, τον μεγάλο ωκεανό. Πολλές φορές χωρίς επιστροφή.

ta karavia 4

Αυτά είναι να τα καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία μας και μαζί τους ταξιδεύουμε και εμείς τα βράδια μας. Από την Ολλανδία στο Ακρωτήρι της Ελπίδας, από το Μπρίστολ στο φεγγάρι και ακόμα παρά πέρα. Έξι καράβια, έξι αχόρταστες ιστορίες, καλογραμμένες και άκρως συναρπαστικές από την Μαρία Αγγελίδου και τον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Ο ιπτάμενος Ολλανδός, το καράβι που ταξιδεύει από στόμα σε στόμα, η Αργώ, το γλεντζέδικο καράβι, η Ισπανιόλα και το νησί των θησαυρών που χώρεσε όλους τους πειρατές του κόσμου, το Σεν Μισέλ, το πλωτό γραφείο ονείρων του Ιούλιου Βέρν, το Πίκουοτ, το καράβι της άσπρης φάλαινας, και το καράβι του Λουκιανού, ξετυλίγουν τις ιστορίες τους μέσα από τις υπέροχες εικόνες κολάζ του Χρήστου Κούρτογλου.

ta karavia 6

ta karavia 1

ta karavia 5

Γιατί υπάρχουν κάποιες ιστορίες που ακόμα και όταν η αλήθεια τους αμφισβητείται, και η γνησιότητά τους δε μπορεί να αποδειχθεί με τεκμήρια λογικά, εκείνες σε μαγεύουν, σε «υπνωτίζουν» σαν τις Σειρήνες και η φωνή τους γίνεται απαλή σαν το χάδι που μουδιάζει τα αυτιά σου και σε παραλύει. Σε σαλπάρουν σε θάλασσες άγνωστες, ανεξερεύνητες και πάντα, μα πάντα, γυρίζουν πίσω φορτωμένα με ιστορίες.

Ένα υπέροχο βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος για μικρούς – ιδανικά άνω των 7 ετών, και για μεγάλους – για ανήσυχα πνεύματα ή καλύτερα ακόμα «ονειροφαντασιόπληκτους».Την αφήγηση αναλαμβάνουν διαφορετικά κάθε φορά πρόσωπα αλλά και αντικείμενα αφού δεν είναι λίγες οι φορές που το ίδιο το καράβι θα μας διηγηθεί τη δική του συναρπαστική ιστορία. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ta karavia 3

“Η φαντασία είναι ένα ψέμα που αν το πιστέψεις γίνεται αλήθεια, γίνεται πραγματικότητα, όπως έγιναν μετά τον θάνατο του Βέρν πραγματικότητα τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια ταξιδια, τα ταξίδια στο φεγγάρι»
Γιατί όχι λοιπόν να μην πιστέψουμε τη φαντασία;

ta karavia 7

Εμείς δεν έχουμε σταματήσει να ταξιδεύουμε μαζί τους. Να αφηγούμαστε τις ιστορίες τους, να μαθαίνουμε, να σεργιανάμε σε μέρη μακρινά και πάντα να ξαναγυρίζουμε…στο κρεβάτι μας για μια καληνύχτα.

Καληνύχτα μαμά
Καληνύχτα Αλίκη. Καλό ταξίδι.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment