Διαβάσαμε και σκεφτήκαμε: Ανάποδα!

0 Comments 🕔11:24, 18.Νοέ 2014

Την Παρασκευή που μας πέρασε, βρέθηκα με την ΑΛίκη να παρακολουθούμε μία θεατρική παράσταση αποκάλυψη για εμένα προσωπικά. Εκεί στο θέατρο Πόρτα, η ομάδα Patari Project δημιουργεί μία ιστορία με μόνα εφόδια ένα πατάρι, 3 σώματα και ένα κόκκινο μπαλόνι, τον Μπαλ. Δημιουργούν το σκηνικό, τη μουσική και η ιστορία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων καθισμένων κάπως διαφορετικά όχι όπως σε όλα τα συνηθισμένα θέατρα, δηλαδή κάπως ανάποδα θα έλεγε κανείς. Πάνω στη σκηνή, με στραμμένο προς τους θεατές το βλέμμα και οι ηθοποιοί κάπου στη μέση.

Ο Μπαλ λοιπόν είναι ένα κόκκινο μπαλόνι που σκοπός στη ζωή του είναι να ταξιδεύει αυτούς που τον κρατούν στα χέρια, στις χώρες των φόβων τους, στις χώρες των αδυναμιών τους και εκεί, κάπως να παίρνει μία διαφορετική στροφή το μυαλό, να χαλαρώνει τους νευρώνες του και να ανθίζει πάλι με σιγουριά έχοντας σπάσει τις αλυσίδες του με τους εφιάλτες. Σε μία από αυτές τις χώρες ζουν οι ΑΝΑΠΟΔΟΙ. Τώρα θα αναρωτιέσαι τι εννοείς ΑΝΑΠΟΔΟΙ. Αυτό που καταλαβαίνεις.

Οι άνθρωποι ζουν με το κεφάλι προς στο έδαφος και τα πόδια στραμμένα στον ουρανό, σα να βρίσκονται σε μόνιμο κατακόρυφο – απορώ πως δεν τους ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Και έτσι όλα τα βλέπουν από μία άλλη οπτική, πρωτόγνωρη και άγνωστη για εμάς τους φυσιολογικoύς (;). Όμως για σκέψου να μπορούσαμε όλοι που και που να κάναμε και κανένα κατακόρυφο και να βλέπαμε ανάποδα τον κόσμο. Ή ακόμα καλύτερα, για σκέψου να παραπατούσαμε, να πέφταμε, να βρισκόμασταν για κάμποση ώρα χάμω πεσμένοι, ανάποδα, και να μην μπορούμε να επανέλθουμε στην αρχική μας θέση γιατί μπορεί να μας έχει πλακώσει ένα τεράστιο φύλλο, ένα σύννεφο ή μία ανεμώνη;

Aυτή λοιπόν έιναι η ιστορία του γλυκού σκαθαριού του Μέλιου. Ήταν μία απλή ρουτινιάρικη ημέρα με εκείνον απασχολημένο στη δημιουργία της χωματένιας του μπάλας όταν ξαφνικά σκοντάφτει πάνω σε μία πέτρα, τοσοδούλικη για εμάς αλλά τεράστια για εκείνον και αναποδογυρίζει.

biblio anapoda ekdoseis ikaros

biblio anapoda ekdoseis ikaros 11

Και να που ξαφνικά όλα μοιάζουν διαφορετικά, αλλιώτικα. Η αναζήτηση βοήθειας ήταν για εκείνον η πρώτη σκέψη. Βοήθεια, βοήθεια φωνάζει μήπως και βρεθεί κάποιος περαστικός με φιλική διάθεση να τον επαναφέρει στην αρχική του σκέψη γιατί νιώθει τόσο ανυπεράσπιστος στο έλεος των πουλιών.

biblio anapoda ekdoseis ikaros 2

Όμως να που σε αυτή τουν την έκκληση βοήθειας κάθε άλλο παρά φιλικές φωνές και προθέσεις θα συναντήσει. Ένας τζίτζικας υπερόπτης, μία μέλισσα πολυάσχολη και εγωκεντρική και μία πεταλούδα ματαιόδοξη.

βιβλίο ανάποδα, εκδόσεις ίκαρος

biblio anapoda ekdoseis ikaros 4

Τα συναισθήματά, οι σκέψεις τους και οι απορίες πολλαπλές και μάλλον λίγο μπερδεμένες. Φόβος και ανασφάλεια τον έχουν πλημμυρίσει αλλά η σκέψη του στρέφεται συνεχώς στην ομορφιά και το θαύμα αυτού του κόσμου. Αυτού του κόσμου που για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μπροστά του με ένα άλλο πρόσωπο. Ευτυχία, νοσταλγία, ανυπέρβλητη και γενναιόδωρη αγάπη.

biblio anapoda ekdoseis ikaros 3

biblio anapoda ekdoseis ikaros 6

Μία ιστορία τόσο απλή, όμορφη και συνάμα γεμάτη μεγάλες σοφίες. Αρκεί μία αναποδιά για να δούμε από μάτι άλλη κρυφή γωνία τον κόσμο μας, τους γύρω μας, τον εαυτό μας, να ζυγίσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνάμεις μας και γιατί όχι να διαπιστώσουμε ότι στην ύστατη, δύστυχη και μαύρη στιγμή μας, μπορεί να μας αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, όλη η ομορφιά αυτού του κόσμου που κρύβει ένα θαύμα, ένα μικρό παράδεισο.

Το αγαπήσαμε αυτό το βιβλίο γραμμένο από τον Θοδωρή Παπαιωάννου χωρίς φλυαρίες, εικονογραφημένο από την Ίριδα Σαμαρτζή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και μπορείτε να το βρείτε και εδώ. Σας καλώ να διαβάσετε αυτή την όμορφη, απλή και τόσο σπουδαία ιστορία.

ΧΧΧ

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment