Γιατι κλαις; Ένα συγκλονιστικό βιβλίο

0 Comments 🕔15:54, 11.Dec 2018

Γιατι κλαις; Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για την παιδική κακοποίηση

Ένιωθα έντονα την ανάγκη να μπω μέσα από τα παπλώματα και να μείνω εκεί. Ένιωθα το ταβάνι έτοιμο να με πλακώσει και τους τοίχους σε ένα παιχνίδι συνομωσίας με όλες τις πλευρές τους να πιέζουν ασφυκτικά το κεφάλι μου.

– Μαμά έλα να δεις μαζί μας τη Matilda
– Μαμά φέρε μου γάλα με corn flakes
– Σταμάτα να παίρνεις το μαξιλάρι μου Βάλια
– Μου έκλεψες το αυτοκόλλητο από το συρτάρι μου Αλίκη

Και οι κουβέντες να πέφτουν σαν αστραπή πάνω τους. Η φωνή μου βαριά, αλλαγμένη, παραμορφωμένη υπό το βάρος μιας κούρασης αγνώστου προελεύσεως σχεδόν τις κατασπάραξε. Τέσσερα μάτια, γουρλωμένα και υγρά με κοιτούσαν και εκλιπαρούσαν για μια εξήγηση. Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία.

– Μαμά γιατί μας φέρεσαι λες και είμαστε τα χειρότερα παιδιά του κόσμου

Για μερικά δευτερόλεπτά το μυαλό μου είχε σταματήσει. Το στόμα μου γεμάτο ρυτίδες θυμού άρχισε να χαλαρώνει τους μύες του και το μόνο που άκουσα ήταν η φωνή μου με τρεμάμενη χροιά

– Εγώ είμαι σήμερα η χειρότερη μαμά του κόσμου κορίτσια. Συγγνώμη

Αυτή την σκηνή τη θυμάμαι να έχει επαναληφθεί 1-2 ακόμα φορές τα τελευταία χρόνια της ζωής μου που είμαι μητέρα. Και όταν πήρα αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, ένιωσα μεγάλη θλίψη για όλες εκείνες τις στιγμές που τις έχω υποβάλει σε μια τέτοια εμπειρία.

γιατί κλαις

Γιατί κλαις;

Ένα βιβλίο κραυγή για όλους εμάς τους γονείς που έχουμε υπάρξει οι χειρότεροι του κόσμου για κάποιες στιγμές. Ένα βιβλίο χαστούκι σε εμάς που έχουμε σταθεί ανάξιοι μπροστά σε αυτά τα μικρά παιδιά που έχουμε επιλέξει να φέρουμε στον κόσμο και να μεγαλώσουμε.

« Βάλε το παλτό σου. Που είναι τα παπούτσια σου. Πήγαινε να τα βρεις τώρα. Τι με κοιτάς έτσι; Πήγαινε να βρεις τα παπούτσια σου τώρα. Πήγαινε να τα παπούτσια σου τώρα είπα. Αν δεν τα βρείς, θα μείνουμε στο σπίτι. Θές να μείνουμε στο σπίτι; Εγώ πάντως να ξέρεις, καμία διάθεση δεν έχω να βγω με αυτό τον παλιόκαιρο. Και έχω μπόλικες δουλειές να κάνω, μπόλικες»

Κάθε σαλόνι και ένας μονόλογος – γιατί στη βαρβαρότητα, στην κακοποίηση δεν υπάρχει διάλογος. Ένας χείμαρρος οργής, ένα δάχτυλο που με θυμό πάει και έρχεται πέρα δώθε, ένας ογκόλιθος εγωισμού απέναντι σε ένα μικρό τοσοδούλικο πλάσμα που φοβισμένο κρατάει τα αυτιά του, κρύβει το πρόσωπό του, χαμηλώνει τα μάτια και συρρικνώνεται, μικραίνει. Ένα αχ και ένα σταμάτα όλες οι εικόνες.

Η εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου είναι εξαιρετική. Τα σκίτσα εκφράζουν με ακρίβεια τα συναισθήματα, σε φορτίζουν και πυροδοτούν μέσα σου εκρήξεις οργής. Θέλεις να βουτήξεις μέσα στις σελίδες, να σταματήσεις την αδικία που εκτυλίσσεται μπροστά σου και να αγκαλιάσεις στοργικά αυτό το παιδί, το δικό σου παιδί, το ξένο παιδί, εσένα που ίσως έχεις υπάρξει θύμα στα παιδικά σου χρόνια και τώρα θύτης για το παιδί σου.

γιατί κλαις

To Γιατί κλαις; έιναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που οφείλουμε όλοι εμείς οι γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί να διαβάσουμε. Είναι ένα βιβλίο που μας αφορά.

Ένα βιβλίο που πολύ εύστοχα μας πιάνει από τα μούτρα, μας γυρίζει το κεφάλι και μας δείχνει την ασχήμια μας όταν υπό το βάρος της καθημερινότητας, νομίζουμε πως είμαστε Θεοί, καλύτεροι των καλύτερων, εξουσιαστές των πάντων και έχουμε κάθε δικαίωμα να μειώνουμε, και ναι βιάζουμε λεκτικά και σωματικά τους υπόδουλους μας – τα παιδιά μας.

Πριν μερικές ημέρες η Βάλια, ενώ της φώναξα για κάτι είπε

– Γιατί μόνο εσείς οι μεγάλοι έχετε δικαίωμα να μας φωνάζετε; Αν εσείς κάνετε λαθη, τότε ποιος σας φωνάζει;

γιατί κλαις

Παιδική Κακοποίηση

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και άλλες μορφές βίας εναντίον βρεφών, ενώ δεν είναι λίγες οι υποθέσεις που φτάνουν ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών.

Σήμερα, διάβασα σε εφημερίδα στο άρθρο της Δήμητρας Τριανταφύλλου, πως με βάση τις εκτιμήσεις, οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα δεν αναφέρονται ποτέ.

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 2 παιδιά έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας, 1 στα 10 παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία, ενώ σχεδόν 3 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι είναι παραμελημένα. Παράλληλα, 1 στις 4 Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της. Διαβάστε όλο τα άρθρο εδώ αν θέλετε.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Βασίλης Αλεξάκης
Εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment