Γεμιστά με πλιγούρι και φέτα – Άρωμα Ελλάδας μακριά από το κρέας

0 Comments 🕔10:55, 01.Αύγ 2019

Γεμιστά με πλιγούρι και φέτα

Eίμαι πεινασμένη. Χωρίς παιδιά γυρνάω απόγευμα αργά δίχως να έχω βάλει μπουκιά στο στόμα. Και αν το πρόγραμμα δεν έχει  είναι set και δεν μας περιμένει κάτι ή κάποιος, κάτι που αποφεύγουμε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, απολαμβάνω, παρακαλώ να μην κριθώ με αυστηρότητα, να μαγειρεύω, ναι αυτό που άκουσες.

Μαζεύω τα φρέσκα καλοκαιρινά υλικά μου, μονίμως στο ψυγείο θα βρεις ντομάτα, μελιτζάνα, κρεμμύδι φρέσκο, μαϊντανό, φέτα, κολοκύθι και θα αρχίσω τη μαγειρική, είτε ακολουθώντας ένα πρωτόγονο ένστικτο επιβίωσης, είτε γκουκλάροντας για την συνταγή που θα μου πει κάτι και θα με καθοδηγήσει. Δεν ακολουθώ ποτέ τις οδηγίες για ποσότητα υλικών απλά δημιουργώ με το δικό μου τρόπο – ιδέες μόνο πρόσμιξής υλικών λοιπόν για εμένα είναι οι επισκέψεις σε Food blogs που ειλικρινά κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ και περιστασιακά ίσως επισκεφθώ και τον Άκη, αν και πάντα κάτι με κρατάει πίσω. Και καθότι διανύουμε περίοδο vegetarian στάσης, δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αλλά για την ώρα, λέμε όχι σε κρεατικό, ζωντανό, (μουου, κάνει μπεεε, έχει μαμά και μπαμπά), και μου γιατί είναι κρίμα, ψάχνω συνταγές εδώ και εκεί. Stay tuned και θα σου βρίσκω και άλλες τέτοιες συνταγές για vegetarians.

 

Πέτυχα λοιπόν αυτή τη φοβερή συνταγή για γεμιστά με πλιγούρι, φέτα, μελιτζάνα και όλο το καλοκαίρι βρέθηκα στο ταπεινό μου πιάτο. Τώρα αν και εσύ μπερδεύεσαι, όπως και εγώ αρχικά με το τι είναι το πλιγούρι και αν είναι το ίδιο με το κους κους να στο ξεκαθαρίσω

Πλιγούρι και κους κους – Διαφορές

Το κουσκούς είναι ζυμαρικό κι αυτό γιατί δεν είναι καρπός, αλλά προϊόν προσεκτικής επεξεργασίας. Χοντρό σιμιγδάλι που έχει παραμείνει σε νερό ώστε να φουσκώσει, προσθέτουν αλεύρι και το αφήνουν στον ήλιο να στεγνώσει (αυτή είναι η παραδοσιακή ανατολίτικη συνταγή).

Το πλιγούρι από την άλλη είναι στην ουσία φυτικός καρπός, που παράγεται από αλεσμένο σιτάρι και θεωρείται ένα εξαιρετικό δημητριακό, πλούσιο σε φυτικές ίνες – πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το ρύζι, αλλά και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B.
Αρχικά, το σιτάρι βράζεται και ξηραίνεται καλά στον ήλιο και στη συνέχεια, αποφλοιώνεται μερικώς και ξηραίνεται πάλι για να ακολουθήσει το άλεσμα. Επειδή μόνο μία πολύ μικρή ποσότητα του πίτουρου του σταριού αφαιρείται κατά την επεξεργασία, το πλιγούρι αναγνωρίζεται ως δημητριακό «ολικής αλέσεως», πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Πλιγούρι και μαγείρεμα

Στο μαγείρεμα, ο κανόνας που ισχύει έιναι περίπου ίδιος με του ρυζιού: χρειάζεται υγρό σε αναλογία 1 πλιγούρι / 2 υγρό και επειδή «τραβάει» τα υγρά του φαγητού, καλό θα είναι να αφήνουμε λίγο περισσότερο νερό πριν απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και να το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μη στεγνώσει το φαγητό. Δεν πρέπει να το μουλιάζουμε ή να το βράζουμε για πολλή ώρα σε πολύ νερό, καθώς θα χάσει τη γεύση του. Το μαγειρεμένο πλιγούρι διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες και μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλα τα πιάτα και τις σαλάτες.

Γεμιστά με πλιγούρι, φέτα και μελιτζάνα (από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

Υλικά Συνταγής (για 3 άτομα όπως την προσάρμοσα)

2 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
3 πιπεριές
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
2 κρεμμύδια φρέσκα
1 μελιτζάνα φλάσκα
1 φλ. πλιγούρι
1 φλ. τρίμματα βαρελίσια σκληρή φέτα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο (δεν έβαλα γιατι δεν μου αρέσει)
1 κ.σ ζάχαρη (δεν έβαλα)
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε πρώτα τη μελιτζάνα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε μπολ με νερό για 10΄. Τη στραγγίζουμε καλά και τη σοτάρουμε με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο. Αλατίζουμε κι αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει. Την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Αφαιρούμε το καπάκι από τις ντομάτες και αδειάζουμε σε μπολ την ψίχα.
Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο λάδι και αλέθουμε ξανά.

Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το πλιγούρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα 3/4 φλ. Ελαιόλαδο, ρίχνουμε τη σοταρισμένη μελιτζάνα, τη φέτα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κατά τα 3/4.

Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα. Το πρώτο μισάωρο το ταψί πρέπει να είναι σκεπασμένο.

Ένα πιάτο γευστικό, θρεπτικό και υγιεινό που αν δεν βαριέσαι να πασαλείψεις μερικά σκεύη παραπάνω στη κουζίνα σου, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Και αν μάλιστα η μελιτζάνα είναι από εκείνα τα υλικά που θέλεις να γεύεσαι συχνά τότε τα έχεις όλα. Φωτογραφίες δεν έβγαλα. Δεν πρόλαβα γιατί ο ήλιος είχε βασιλέψει και εγώ πολύ πεινασμένη.

 

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<