Αχ! Φαντάσματα – Το βιβλίο με το οποίο μας συστήνεται η Σοφιάννα Θεοφάνους

0 Comments 🕔18:37, 10.Ιαν 2020

Όταν είσαι μικρός και μόνο το άκουσμα της λέξης φάντασμα σε κάνει να ανατριχιάζεις. Τρομάζεις γιατί κάπου, κάποιος, κάποτε σου έμαθε πως τα φαντάσματα μοιάζουν με μαύρες σκιές που περιπλανούνται σε σκοτεινές γωνιές και σε αραχνιασμένα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Η περίπτωση όμως του Τίμου είναι διαφορετική. Γιατί ο Τίμος από μικρός έχει ένα μοναδικό χάρισμα, σπάνιο και ξεχωριστό. Αν και δεν μιλάει πολύ έχει την ικανότητα να ακούει. Να ακούει προσεκτικά όχι μόνο αυτά που του εκμυστηρεύονται οι διπλανοί του σε αυτό τον κόσμο, αλλά και εκείνοι οι άλλοι, οι “απόκοσμοι”. Είναι οι σκιές του αρχοντικού στο οποίο μετακόμισε πρόσφατα, οι προηγούμενοι κάτοικοι του που έχουν φύγει από τη ζωή και ζούνε σε ένα παράλληλο κόσμο – στον κόσμο των φαντασμάτων.

“Ο Τίμος δεν μιλάει πολύ,
έχει το χάρισμα να ακούει
αυτά που δεν ακούν πολλοί
και που δεν βλέπουν όλοι.”

Και όπως όλοι οι αναγνώστες θα διαπιστώσουμε διαβάζοντας το βιβλίο Αχ! Φαντάσματα, δεν διαφέρουν και πολύ από τους ζωντανούς εαυτούς τους. Διατηρούν τις παραξενιές τους, τις ιδιοτροπίες τους και αναζητούν ένα φίλο να σταθεί στο πλευρό τους.

 

Σε κάθε σαλόνι του βιβλίου, θα γνωρίσουμε και ένα …φάντασμα. Τη Μπέλλα τη φαγού που ζει στο ράφι με τη μορταδέλα, αγαπάει τις σοκολάτες αλλά δε χωνεύει όπως είναι αναμενόμενο και φυσικό τις σαλάτες και λατρεύει να λέει το παράπονό της στην Τίμο. Τον Σάντι το φοβιτσιάρη που κρύβεται σε μια ντουλάπα πράσινη και μοιάζει με μπιλιάρδου στέκα, τη Λουλού τη λουσού που είναι σνομπ και τριχωτή, περπατάει πάνω κάτω στο ταβάνι φορώντας ένα ροζ μπόα αφού πάντα ήθελε να κάνει πασαρέλα, τη Ρουθ την Λαίδη που λέει μελαγχολικά τραγούδια αγάπης, τον Γουίλαρντ το φοβερό και τρομερό πειρατή που έχασε τη γαλέρα του κάπου στον Ειρηνικό και τώρα στήνει αυτοσχέδιες ναυμαχίες …μέσα στη μπανιέρα του, τη Μαργκώ που είναι μονίμως θυμωμένη, παραπονιάρα με ένα «όχι» πάντα στο στόμα της, το Λίνο τον Γελαδερό με τις σβούρες πάνω στο τραμπολίνο, τη Σάρα την βαρετή βαρόνη που μόνο που την κοιτάς σε πιάνει υπνηλία από την ανία, αλλά και τον Ιβάν τον παγωμάρα που πάντα είχε συντροφιά το συνάχι του. Και έτσι κάπως μαθαίνουμε, ή καταλαβαίνουμε, ή νιώθουμε πως έφυγε από τη ζωή κάθε ένα από τα φαντάσματά μας, όχι με ανατριχιαστικό τρόπο αλλά με μια γλύκα, με μία τρυφεράδα.

Με αυτό το πρωτότυπο βιβλίο που ξεχωρίζει για την ευαίσθητη ματιά του και την όμορφη εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto,  μας συστήνεται η Σοφιάννα Θεοφάνους μέσα από τη Μικρή Σελήνη (γιατί είναι περισσότερο γνωστή από τα λιμπρέτα της στην όπερα). Με έμμετρο κείμενο διανθισμένο χιούμορ, φαντασία, νοσταλγική χροιά και μια γλυκόπικρη αίσθηση, το βιβλίο αυτό μας προσφέρει μια καταπληκτική αναγνωστική απόλαυση με ποιητική διάθεση. Και σε κάθε σελίδα, η σκέψη μας μαλακώνει και ηρεμεί. Γιατί τα φαντάσματα δεν είναι απόκοσμες άγριες σκιές αλλά μπορεί, ίσως μπορεί να αποτελούν μέρος ενός παράλληλου κόσμου που αν και αθέατος, υπάρχει. Ο κόσμος που είναι πλασμένος από την μνήμη όλων εκείνων που έχουν φύγει.  Ένα ακόμα παιδικό βιβλίο υψηλής αισθητικής από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Συγγραφέας: Σοφιάννα Θεοφάνους
Εικονογράφηση: Zafouko Yamamoto (ή αλλιώς Ζαφειρούλα Σιμοπούλου)
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Ψύχαλου
Σελίδες: 40

Για παιδιά 5+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<