Αστερόσκονη – Καμωμένη μαγικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

0 Comments 🕔09:50, 02.Nov 2018

Αστερόσκονη – Καμωμένη μαγικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι κάποια βιβλία που είναι καμωμένα με ένα μαγικό τρόπο και σε συγκινούν ιδιαίτερα. Αυτά που σε ταξιδεύουν στα παιδικά σου χρόνια. Είναι εκείνα τα βιβλία που σε κάθε τους γραμμή ακούς τη γιαγιά ή τον παππού να σε καθησυχάζει και τα ζεστά τους λόγια να στάζουν βάλσαμο. Είναι εκείνα τα βιβλία που θα ήθελες και εσύ να διάβαζες όταν ήσουν παιδί, για να κλέψεις λίγη από τη μαγεία που κρύβουν οι σελίδες τους.

Είναι εκείνα τα ίδια βιβλία που ως γονιός πλέον θέλεις να αφηγηθείς στα δικά σου παιδιά για να τους πεις με ένα απλό αλλά διαφορετικό τρόπο πόσο πολύ τα αγαπάς, πόσο ξεχωριστά και ιδιαίτερα είναι, πόση δύναμη κουρνιάζει μέσα τους και πόσες πολλές είναι οι δυνατότητες και τα “μπορώ” που πρέπει να έχει η ζωή τους.
Είναι εκείνα τα βιβλία που κρύβουν λίγη… Αστερόσκονη. Μόνο που αυτό το βιβλίο το δηλώνει κιόλας με αυτοπεποίθηση από τον τίτλο του κιόλας και δε σου αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολία.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ένα κοριτσάκι που αν και δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομά του το γνωρίζουμε γιατί βλέπουμε μέσα του κάτι από εμάς, καθώς ονειρεύεται να γίνει αστέρι. Δυστυχώς όμως στα μάτια της, ό,τι κι να κάνει, αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό αφού η μεγάλη της αδερφή λάμπει πάντα περισσότερο. Η αδελφή της είναι εκείνη που θα βρει πιο γρήγορα τα χαμένα πράγματα στο σπίτι, η αδελφή της θα πλέξει το τελειότερο κασκόλ, η αδελφή της θα πάρει το πρώτο βραβείο στο πάρτι μεταμφίεσης του σχολείου για την ωραιότερη στολή.

Για τον παππού της όμως είναι όμως αστέρι. Όταν θα τη βρει να κλαίει ένα βράδυ κάτω από τα αστέρια, θα της σκουπίσει τα δάκρυα από τα μάτια και, και καθώς κοιτούν και οι δύο τον έναστρο ουρανό, θα της διηγηθεί μια ιστορία που ίσως δε γνώριζε. Την ιστορία της αρχής του κόσμου. Θα της διηγηθεί πως από το τίποτα, που ήταν η αρχή, δημιουργήθηκαν όλα βήμα βήμα μετά τη μεγάλη σύγκρουση των αστεριών. Η αστερόσκονη ήταν για όλους η αρχή.

Όλα και όλοι είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη και λάμπουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.


Η Αστερόσκονη είναι ένα συγκινητικό βιβλίο, με βαθιά σοφία, που με εύστοχο και απλό τρόπο μας μεταφέρει η Jean Willis και έτσι καταφέρνει να βάλει το στίγμα του στην καρδιά και το μυαλό των μικρών παιδιών. Ένα βιβλίο που νιώθεις να σε καθησυχάζει, να σε χαϊδεύει, να σε διαβεβαιώνει και να σου θυμίζει πόσο διαφορετικός και ξεχωριστός είσαι, ενώ ταυτόχρονα σε παρακινεί, όπως ταιριάζει σε ένα παιδικό βιβλίο άλλωστε, να προσπαθήσεις να βρεις τη θέση σου σε αυτό τον κόσμο. Γιατί εκεί μόνο θα λάμψεις, όταν θα βρεις την πραγματική σου ευτυχία.

Παράλληλα αγγίζει το ευαίσθητο και λεπτό θέμα των σχέσεων ανάμεσα στα αδέλφια. Μια σχέση υπέροχη που συχνά επιφυλάσσει και αρνητικές εκπλήξεις αλλά μέσα στην οποία γίνονται και οι πρώτες ζυμώσεις για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ατόμου. Η σχέση αυτή των αδελφών θα γίνει εντέχνως και η αφορμή για την αφήγηση της ιστορίας.

Η εικονογράφηση της Briony May Smith με το γνωστό τρόπο της με τα σκίτσα και τα γήινα χρώματα ολοκληρώνει υπέροχα το λιτό κείμενο αφού είναι πλούσια σε περιεχόμενο. Στοιχείο που ενισχύει την αφηγηματική δυνατότητα πέρα από το ίδιο το κείμενο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η βραβευμένη με το βραβείο Red House Book Awards το 2017 για το βιβλίο της Who’s in the Loo, Jean Willis βρίσκεται πίσω από αγαπημένα παιδικά βιβλία όπως το Η Αργυρώ γελάει, το Πρώτο Χλουτς, την Υπόσχεση και πολλά άλλα αφού είναι πολυγραφότατατη.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Jeanne Willis

Μεταφραστής: Μάρω Ταυρή

Εικονογράφος: Briony May Smith

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 4+

Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Δείτε και άλλες προτάσεις μας για βιβλία και δράσεις

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment