Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

0 Comments 🕔13:32, 08.Aug 2017

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Τρεις μεγάλες γυάλινες αίθουσες που αντιστοιχούν σε 3 εκθεσιακές ενότητες, επιβλητική είσοδος, εντυπωσιακοί εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι είναι μερικά από αυτά που μπορεί να πει κανείς για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας που ολοκληρώθηκε το 2009 και δεν είχα μέχρι εχθές την ευκαιρία να επισκεφθώ. Εχθές, στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων για την προβολή της πανσελήνου και της εντυπωσιακής μερικής εκλείψεώς της, βρεθήκαμε μπροστά σε αυτό το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό διαμάντι.

Στην έκθεσή του παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται από την Πάτρα, την ευρύτερη περιοχή της και τη Δυτική Αχαΐα γενικότερα, και καλύπτουν όλο το φάσμα της αρχαιότητας από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Η μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης να πραγματοποιεί ένα «βιωματικό ταξίδι» στο παρελθόν της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής της. Ένα πέρασμα στο χρόνο και το τόπο. Με απλό και κατανοητό τρόπο που ακόμα και ένα παιδί άνω των 9 ετών να μπορεί να περιηγηθεί τα εκθέματα τα οποία αναπτύσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες – Ιδιωτικός βίος, Δημόσιος και τα Νεκροταφεία (Νεκρόπολη) των κατοίκων της περιοχής και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ. Χ.

Ιδιωτικός Βίος

Η πρώτη μεγάλη αίθουσα σε εντυπωσιάζει με τα τεράστια ψηφιδωτά που καλύπτουν σχεδόν όλες τις επιφάνειες της. Εδώ βρίσκονται όλα τα εκθέματα που ανήκουν στην ενότητα του Ιδιωτικού βίου και που όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει από τον ίδιο τον όρο, εδώ παρουσιάζεται στον επισκέπτη η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες των κατοίκων με βασική αναφορά στην κατοικία (αγροτική και αστική) στην Πάτρα και στους οικισμούς γύρω από αυτήν, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, τα οικιακά κ.ά. σκεύη και εργαλεία, αλλά και παιχνίδια της εποχής – εδώ μείναμε αρκετή ώρα καθώς τα κορίτσια ήθελα να μάθουν για αυτά τα περίεργα, αυτοσχέδια παιχνίδια όπως το κότσι.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Δημόσιος Βίος

Συνεχίζοντας σε μία νοητή διαδρομή εισέρχεσαι στη δεύτερη μεγάλη αίθουσα, λιγότερο εντυπωσιακή σαφώς από την πρώτη όπου έχεις τη δυνατότητα να πληροφορηθείς για την τοπογραφία των Πατρών αλλα και για τα κυριότερα δημόσια μνημεία της, για τις τεχνικές υποδομές της (υδραγωγείο-ύδρευση, λουτρά, Νυμφαία, δρόμους, γέφυρα, λιμάνι) καθώς επίσης για τις κυριότερες από τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής του ανθρώπου στην περιοχή από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως είναι το εμπόριο, η διοικητική-κοινωνική οργάνωση, ο πόλεμος, η θρησκεία, η ψυχαγωγία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Νεκρόπολη

Η Τρίτη αίθουσα προβάλει την ταφική αρχιτεκτονική, τη χωροταξική οργάνωση των νεκροταφείων αλλά και τα έθιμα που αφορούν στον ενταφιασμό των νεκρών. Περάσαμε άκρως βιαστικά χωρίς να αφιερώσουμε καθόλου χρόνο γιατί η δίψα μας είχε κυριεύσει.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Βλέπεις αν και αυτή την ημέρα το ένα και μοναδικό αρχαιολογικό διαμάντι της πόλης, είχε οργανώσει ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό και με 30 βαθμούς Κελσίου, το air condition δε λειτουργούσε! Εύκολα μπορούσαν να μας ταριχεύσουν και να δημιουργήσουν νέα πτέρυγα αιγυπτιακού πολιτισμού. Για να βρεις βέβαια νερό, εκτός από μερικούς πλανόδιους στην είσοδο που πουλούσαν μπουκαλάκια με νερό (να είναι καλά), υπήρχε ένας μόνο ψύκτης για να ικανοποιήσει τη δίψα όλων μας.

Σε ερώτησή μου στους άκρως ευγενικούς και πρόθυμους να κατευθύνουν και να καθοδηγήσουν τον κόσμο εργαζόμενους για το αν είναι φαινόμενο της ημέρας λόγω κάποιου τεράστιου τεχνικού προβλήματος, η απάντηση που έλαβα ήταν αποστομωτική: δεν δουλεύει ποτέ. Σκέφτηκα πόσο όμορφα θα νιώσουν οι επισκέπτες όταν θα το διαπιστώσουν. Ίσως οι υπεύθυνοι να θέλουν να αναστήσουν την Νεκρόπολη!

Αν βρεθείτε ποτέ στην πόλη μου, αξίζει να το επισκεφθείτε. Και αν δεν λειτουργεί το air condition μη πτοηθείτε – σκεφτείτε ότι αυτά τα πανέμορφα ψηφιακά που ανακαλύφθηκαν σε πολλά σπίτια της Πάτρας, σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν χωρίς απολύτως κανένα τεχνολογικό βοήθημα.

Αχ Ελλάδα σε αγαπώ.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην πόλη της Πάτρας, μόλις 230 χλμ μακριά από την Αθήνα που μετά την ολοκλήρωση των έργων της Εθνικής Οδού Αθηνών Πατρών, το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες ακριβώς. Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 36-40) και στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 2008 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Έχει συνολικό εμβαδό 5.955 τ.μ. Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε όλα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τις Περιοδικές Εκθέσεις αλλά και όλες τις λοιπές πληροφορίες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Διεύθυνση:
Νέα Εθνική οδός Πατρών – Αθηνών 38-40, Τ.Κ. 26442, Πάτρα (Νομός Αχαΐας)

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:
Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Τρίτη έως Κυριακή 08:00 – 15:00

Θερινό:
Από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα έως Κυριακή 08:00 – 20:00

Δευτέρα κλειστά, στη διάρκεια ισχύος του χειμερινού ωραρίου

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €4, Μειωμένο: €2
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Διάρκεια ισχύος για τρεις (3) ημέρες

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment