Αποχαιρετώντας το 2018 – Οι Ευχές των Ψηφιακών μου φίλων

0 Comments 🕔14:23, 27.Δεκ 2018

Ημέρες γιορτινές. Ημέρες οικογενειακής ευτυχίας και αναδόμησης. Ημέρες απολογισμού για τη χρονιά που αποχαιρετάμε αλλά και ημέρες υποσχέσεων και ευχών πρωτίστως για Υγεία, και ευημερία. Προσωπικά, εύχομαι αυτή η νέα χρονιά να είναι γεμάτη υπέροχη τρέλα. Να φέρει μαζί της λίγη από τη μαγεία που καθένας μας έχει ονειρευτεί.

Έτσι λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018, αυτή τη δύσκολη και πονεμένη χρονιά, που πλήγωσε, σκότωσε, ξέχασε πολλούς, κάλεσα ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΟΝΟ αγαπημένους μου φίλους να ευχηθούν για την επόμενη χρονιά που έρχεται, συνεχίζοντας μια παράδοσης που ξεκίνησα εδώ σε αυτό το blog πριν μερικά χρόνια.

Η επιλογή έγινε μετά από σκέψη γιατί κάθε ένας από αυτούς την χρονιά που αποχαιρετούμε, μέσα στο δικό μου μυαλό άφησε ένα μικρό σημάδι.  

Φίλοι που σε κάποια τυχαία στιγμή με ενέπνευσαν, φίλοι που μοιράστηκαμε μερικά λεπτά, μία ώρα, μερικές ημέρες. Φίλοι που θα ήθελα  να ανοίξω την πόρτα του πραγματικού μου σπιτιού, όχι του ψηφιακού, και να τους υποδεχτώ με τιμές, γιατί πολύ απλά τους θαυμάζω, τους κάνω κέφι για αυτό που είναι, για αυτό που πρεσβεύουν, για αυτό που έχουν δημιουργήσει ή που πρόκειται να δημιουργήσουν, για αυτό που έχουν υιοθετήσει στη ζωή τους. Και έτσι σε συνέχεια της ψηφιακής σας (και όχι μόνο) θέλω απλά να τους ρωτήσω 2-3 πράγματα ή γιατί όχι να μου στείλουν την ευχή τους για το 2019 ώστε μαζί με εσένα να τη διαβάσουν και άλλοι. Και η ευχή να γίνει ευχές, και έτσι όλες μαζί θα εισακουστούν και γιατί όχι θα γίνουν αλήθεια.

Εδώ η Ζωή, η Μαριάννα και η Μαργαρίτα αλλά έπεται συνέχεια. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Ζωή Κοσκινίδου – Κόκκινη Αλεπού

Η Ζωή Κοσκινίδου είναι το πρόσωπο και η πένα πίσω από την Κόκκινη Αλεπού. Το online περιοδικό που γεννήθηκε το 2016 και ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν στο παιδικό βιβλίο. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την καμπάνια “Διαβάζω Δυνατά”.

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College) και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας “Metro” και σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η “Κόκκινη Αλεπού” είναι το δικό της διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν στο παιδικό βιβλίο.

Ξέρω πόσο πολύ αγαπάς τα βιβλία. Διαβάζεις πάντα στην κόρη σου βιβλία ή επινοείς και τις δικές σου ιστορίες;

Και τα δύο, αναλόγως το πού είμαστε, πόσο κουρασμένη είμαι, πόσο κουρασμένη είναι η ίδια ή με τις διαθέσεις μας. Στο σπίτι, συνήθως της διαβάζω. Πολύ. Και για ώρες. Κι αν ήταν στο χέρι της, δεν θα σταματούσα ποτέ. Υπάρχουν όμως φορές, όπως πχ όταν είμαστε στο αυτοκίνητο που της διηγούμαι ιστορίες. Εκείνη το ζητάει, όχι εγώ.

Συνήθως ξεκινάει από ένα «εσύ το έκανες αυτό όταν ήσουν μικρή;» και από εκεί αρχίζουν ατελείωτες συζητήσεις. Σπάνια είναι κάτι που έχω βγάλει από το κεφάλι μου, τις περισσότερες φορές την ενδιαφέρει να ακούσει για το πώς ήμασταν εμείς (οι γονείς της, οι παππούδες της, η θεία της) μικροί. Και έχει βγάλει και τίτλους για όσες της κάνουν εντύπωση: η ιστορία από το μαιευτήριο, η ιστορία με την καταιγίδα, η μαμά είναι μάγισσα (αληθινή ιστορία, κανείς δεν με πιστεύει), κλπ.

Θυμάσαι το πιο αληθινό δώρο που σου έχει φέρει ποτέ ο Άη Βασίλης; Tο καλύτερο δώρο του;

Την κόρη μου.- Και μια γραφομηχανή, πιο παλιά αυτό, τα Χριστούγεννα του 1990 νομίζω.

Αν μπορούσες να κρατήσεις μια και μόνο λέξη μέσα σε ένα μπουκάλι για την ανθρωπότητα, ποια θα ήταν;

Σ Ε Β Α Σ Μ Ο Σ . Ετσι, με κεφαλαία γράμματα και με κενά ενδιάμεσα. Κι αν μπορούσα, θα τα έκανα και να αναβοσβήνουν και να παίζουν χαρούμενα τζιγκλάκια για πάντα.

Ποιες οι EY ΠΟ και ΛΥ ΠΟ στιγμές σου για το 2018;

Η πιο ΕΥ-ΠΟ στιγμή του 2018 είχε να κάνει με την Κόκκινη Αλεπού, την αναγνώριση της δουλειάς μου από έναν άνθρωπο που εκτιμώ πολύ για τη δική του δουλειά. Δύσκολο να το πετύχεις αυτό και για αυτό με θεωρώ τυχερή. Η πιο ΛΥ-ΠΟ με έκανε πολύ – πολύ λυπημένη, γιατί το 2018 μου πήρε έναν άνθρωπό μου και δεν είχα προλάβει να της πω «σε αγαπώ και σε ευχαριστώ» όπως θα ήθελα.

Τι εύχεσαι για το 2019;

Υγεία, παιδιά. Μεγάλο πράγμα η υγεία. Και σεβασμός. Να σεβόμαστε τους άλλους και τους εαυτούς μας.


Μαριάννα Ψύχαλου – Μικρή Σελήνη

Το πρόσωπο πίσω από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη που πλέον όλοι σχεδό γνωρίζουν καθώς μας σύστησαν μερικά από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερες ιστορίες, ανατρεπτικούς ήρωες και υπέροχες εικονογραφήσεις όπως οι Μέλισσες, ο Αρκούδος και το Πιάνο, το κίτρινο πουλάκι, Μια τίγρης στον κήπο και πολλά άλλα που μπορείτε να δείτε εδώ.

Ξέρω πόσο πολύ αγαπάς τα βιβλία. Διαβάζεις πάντα στα παιδιά σου βιβλία ή επινοείς και τις δικές σου ιστορίες;

Και τα δύο, αν και πιστεύω ότι το παιχνίδι της επινόησης μάς διασκεδάζει λίγο παραπάνω. Συχνά παίρνουμε αφορμές από τα αγαπημένα μας βιβλία και τα αλλάζουμε εντελώς. Κάποιες, δε, επινοημένες ιστορίες τις έχουμε παγιώσει και τις επαναλαμβάνουμε. Όμως, το καλύτερό μας είναι οι ρίμες. Ξεκινάμε με ένα στιχάκι από κάποιο τυπικό παιδικό ποιηματάκι και ο καθένας προσθέτει τον δικό του στίχο που θα κάνει ομοιοκαταληξία. Στο τέλος η ιστορία είναι απολύτως σουρεαλιστική! Επίσης, πολλά φορές μπαίνω εγώ στη θέση του ακροατή. Επιλέγουν εκείνοι το βιβλίο που τους αρέσει, με αφήνουν να ξαπλώσω στην κοιλιά τους και μου αφηγούνται μόνοι τους τις ιστορίες. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο απολαυστική εκδοχή για μένα.

Θυμάσαι το πιο αληθινό δώρο που σου έχει φέρει ποτέ ο Άη Βασίλης;

Tο καλύτερο δώρο του; Δεν είχαμε εμείς πολύ τον Άη Βασίλη στο σπίτι μας. Δεν θυμάμαι να τον περιμένω, να αφήνω φαγητό δίπλα στο τζάκι κ.λπ. Μπορώ όμως να θυμηθώ τα παιχνίδια που αγαπούσα περισσότερο. Ήμουν τυχερή γιατί η νονά μου ήταν αεροσυνοδός κι έτσι είχα παιχνίδια πολύ ιδιαίτερα για την τότε εποχή.

Έχω όλη τη vintage (όπως ονομάζεται σήμερα) συλλογή της fisher price με κορυφαίο όλων τη γραφομηχανή, ένα φανταστικό φλιπεράκι που είχε έρθει από την Αμερική, τα διαστημικά για την εποχή ηλεκτρονικά παιχνίδια από την Ιαπωνία και το ρομπότ που σε ακολουθούσε με τηλεχειριστήριο!

Μου άρεσαν πολύ και οι κούκλες “Μπι μπι μπο”, αλλά δεν έπαιζα μαζί τους με τον προφανή τρόπο. Είχα μανία να τους φτιάχνω μόνη μου ρούχα κι έτσι έπαιρνα κουρέλια από τη μοδίστρα της θείας μου και προσπαθούσα να βρίσκω ευφάνταστους τρόπους να τα δένω ώστε να φτιάχνω νέα μοντέλα.

Αν μπορούσες να κρατήσεις μια και μόνο λέξη μέσα σε ένα μπουκάλι για την ανθρωπότητα, ποια θα ήταν;

Συμπόνια

Ποιες οι EY ΠΟ και ΛΥ ΠΟ στιγμές σου για το 2018;

Το 2018 ήταν μια πραγματικά πολύ γεμάτη χρονιά. Καμία φορά προσπαθώντας να κάνω ανασκόπηση σε όλα όσα συνέβησαν φέτος, αισθάνομαι ότι η χρονιά που φεύγει θα πρέπει να είχε τουλάχιστον 1000 μέρες! Πολλά βιβλία, πολλή συγκίνηση από την εγκάρδια στήριξη του αναγνωστικού κοινού, φουλ δημιουργικότητα, νέες γνωριμίες, νέες φιλίες και πολλές αγκαλιές.

Στις πιο δύσκολες στιγμές θα βάλω όλες εκείνες τις φορές που με κυρίευσε το αίσθημα πικρίας από την πτώση των αξιών στην ευρύτερη κοινωνία στην οποία ζω και τη συνειδητοποίηση ότι το μίσος, η αρνητικότητα και ο φόβος είναι πια ο κινητήριος μοχλός στις καθημερινές πράξεις πολλών ανθρώπων.

Για μένα, η βιντεοσκόπηση του θανάτου ενός ανθρώπου που λιντσάρεται από συναθρώπους του, το απαθές κοινό που παρακολουθεί το φρικτό θέαμα και η καταδίκη του νεκρού με μοναδικό στοιχείο τη διαφορετικότητα της κοινωνικής του ταυτότητας με κάνει να ντρέπομαι σαν άνθρωπος.

Τι εύχεσαι για το 2019;

Εύχομαι η δημιουργικότητα να μην πρέπει να μπαίνει στο ζύγι, να κάνουμε όλοι το καλύτερο που μπορούμε, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι, να είμαστε συμπονετικοί στους “αδύναμους” και να ξαναγίνουμε λίγο περισσότερο άνθρωποι.

Μαργαρίτα Κωτσίνη – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Η Μαργαρίτα Κωτσίνη ασχολείται με τις αγαπημένες Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο που ιδρύθηκαν το 1996 και ξεχωρίζουν για τα παιδικά εικονογραφημένα τους βιβλία, τα οποία έχουν πολλές φορές βραβευτεί.
Προσεγγίζοντας με φαντασία, υψηλή αισθητική και άρτια επιστημονική τεκμηρίωση θέματα ιστορίας, επιστήμης, περιβάλλοντος και τέχνης, σχεδιάζουν βιβλία, εκπαιδευτικά πακέτα-μουσειοσκευές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Έχεις μία έντονη παιδική Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που την κρατάς ζεστά κρυμμένη και δεν θα ήθελες ποτέ να ξεθωριάσει;

Η μαμά μου κάθε χρόνο έφτιαχνε μελομακάρονα για τις γιορτές. Όχι απλά μελομακάρονα, αλλά τα καλύτερα μελομακάρονα του πλανήτη!

Ο μπαμπάς μου μία χρονιά με το “έτσι θέλω” τα μέλωσε! Θεωρούσε ότι μπορούσε να τα μελώσει καλύτερα, αφού το επάγγελμά του ήταν φούρναρης. Η κατάληξη ήταν τα μελομακάρονα να είναι “παξιμάδι” και εγώ ως γνήσια “κόρη του μπαμπά” έλεγα πόσο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ μελωμένα είναι! (φαντάζομαι καταλαβαίνετε το βλέμμα της μαμάς μου κάθε φορά που το έλεγα!)
Φυσικά τα επόμενα χρόνια έπαιρνα τον μπαμπά μου μακριά από την κουζίνα με διάφορες αφορμές και άφηνα την μαμά μου να κάνει το μέλωμα. Γιατί κατά βάθος είμαι και η “κόρη της μαμάς”.

Θυμάσαι το πιο αληθινό δώρο που σου έχει φέρει ποτέ ο Άη Βασίλης; Tο καλύτερο δώρο του;

Δυστυχώς στο δικό μας σπίτι από πολύ μικρή ηλικία ήξερα ότι ο Άη Βασίλης είναι η μαμά, ο μπαμπάς και η καταπληκτική νονά!
Νομίζω ότι τα καλύτερα δώρα τα έφερνε η νονά μου. Πάντα ήξερε τι ήθελα και πολλές φορές (σχεδόν πάντα) μου έφερνε δώρα που οι γονείς μου διαφωνούσαν!

Αν μπορούσες να κρατήσεις ένα και μόνο βιβλίο μέσα σε ένα μπαούλο για την ανθρωπότητα, ποιο θα ήταν;

Ένα; Ένα; Ένα;… Εδώ και χρόνια πιστεύω ότι το “Πες μου τι χρειάζεται” του Gianni Rodari είναι αξεπέραστο.

Ποιες οι EY ΠΟ και ΛΥ ΠΟ στιγμές σου για το 2018;

Η πιο ευτυχισμένη μου στιγμή ήταν τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ βιβλίου “Τα βιβλία παίζει” στην Αστυπάλαια. Εκεί στους μαθητές του δημοτικού σχολείου πραγματοποίησα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μια φορά και έναν καιρό ήταν το βιβλίο”. Μοιράστηκα με τα παιδιά τις γνώσεις που έχω, ως τώρα, για το πώς φτιάχνονται τα βιβλία και τα παιδιά έφτιαξαν μόνα τους το δικό τους βιβλίο.
Το πιο συγκινητικό είναι ότι κάποια παιδιά συνεχίζουν και φτιάχνουν βιβλία και να μου στέλνουν φωτογραφίες αυτών. Εκεί είναι που ακουμπώ τα σύννεφα!

Η πιο λυπημένη μου στιγμή είναι όταν κάθε φορά κάποιος προσπαθεί να αλλάξει την αλήθεια των πραγμάτων.

Ποια είναι η ευχή σου για το 2019;

Υγεία, αγάπη και ενσυναίσθηση.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment