Αντάμα από τις εκδόσεις Ίκαρος

0 Comments 🕔19:23, 19.Sep 2018

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Αντάμα από τις εκδόσεις Ίκαρος

Λένε πως στα παραμύθια κρύβονται οι πιο μεγάλες αληθειες. Και τι πιο αληθινό από την ανάγκη για μοίρασμα, για συντροφιά, για το “μαζί”, το “Αντάμα”.

Ο Μέλιος και η Μελανή είναι δύο συνηθισμένα σκαθάρια. Ή μήπως όχι; Μήπως τα χαριτωμένα έντομα που γνωρίσαμε ήδη από τα βιβλία «Ανάποδα» (Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2015) και «Απέναντι» (Ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων Public, 2016), δεν είνα παρά ο τρόπος που βρήκε ο Θοδωρής Παπαϊωάννου για να μιλήσει για τις απλές, όμορφες στιγμές που κρύβει η φύση γύρω μας και για το πόσο σημαντικό είναι να τις βιώνουμε μαζί με τους αγαπημένους μας;

αντάμα

Ο χειμώνας βρίσκει τον Μέλιο και τη Μελανή να ζουν χωριστά, ο καθένας στη δική του φωλιά, να ονειρεύονται όμως ο ένας τον άλλο. Όταν έρχεται η άνοιξη, τα όνειρα τους θα γίνουν πραγματικότητα, οι δύο φίλοι θα συναντηθούν και θα απολαύσουν μαζί τα χρώματα, τις μυρωδιές, τους ήχους της φύσης που αναγεννάται. Το κελάρυσμα του νερού το ακούν σαν τον “πιο όμορφο ήχο της ζωής“, το χυμό από το αγιόκλημα το γεύονται σαν “τη γεύση που δε μοιάζει με καμία“.

αντάμα

αντάμα

Ο επόμενος χειμώνας θα βρει τα δυο σκαθάρια μαζί πια, στην ίδια φωλιά, και τότε πια δε θα έχουν να φοβηθούν ούτε το χιόνι, ούτε τη μοναξιά. Η χαρά της αγάπης θα πάρει πια τη θέση της μοναξιάς και θα ζεστάνει τον παγωμένο χειμώνα.

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, γράφει για μικρά παιδιά αλλά μιλάει για τα πιο μεγάλα και τα πιο σημαντικά.Μας δείχνει τον δρόμο της αγάπης και της χαράς, πεντακάθαρο, λαμπερό, στρωμένο με συναίσθημα και ποιητικότητα. Μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να αψηφίσουμε το εγώ, να προσεγγίσουμε με αγνή καρδιά τον άλλο και να βιώσουμε μαζί του όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά που συνήθως προσπερνάμε.

αντάμα

Μας θυμίζει πως τα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα, ο κύκλος των εποχών, το περιβάλλον γύρω μας, κρύβουν μυστικά που μοιάζουν με πολύτιμες σπίθες, ικανές να μας αλλάξουν την ζωή.Και φτιάχνει μια ιστορία τρυφερή πολύ.

Μια ιστορία γεμάτη αγάπη, όνειρα, υπομονή και αναμονή, σεβασμό για τη φύση,μια ιστορία για τη σημασία του να μοιράζεσαι τα όμορφα και τα δύσκολα, να ελπίζεις και να προχωράς. Στο τέλος τέλος, μια ιστορία σαν αυτές που όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε ανάγκη να ακούμε και να διαβάζουμε.

Την αισθαντική αφήγηση και τους γλαφυρούς διαλόγους του Θοδωρή Παπαϊωάννου, στολίζουν για άλλη μια φορά τα μαγικά σχέδια και χρώματα της Ίριδας Σαμαρτζή.

Το βιβλίο Αντάμα μπορείτε να το βρείτε εδώ

Εκδόσεις Ίκαρος
Ηλικία: από 3 ετών
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Σελίδες: 36
Διαστάσεις: 26 x 24 εκ.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment