Ένας δράκος … μα ποιός δράκος. Είδαμε και σκεφτήκαμε

0 Comments 🕔15:29, 12.Μάρ 2017

Ένας δράκος μα ποιός δράκος. Θέατρο Πόρτα

Αν υπάρχει κάτι που με εντυπωσιάζει στο Θέατρο είναι η μοναδική του ικανότητα να σε διασκεδάζει ενώ υπογείως σου εγείρει προβληματισμό, και κάποιες φορές αμηχανία γιατί ίσως δεν έπραξες, δεν ένιωσες, δεν σκέφτηκες σε κάποια στιγμή της ζωής σου σύμφωνα με τις βασικές αξίες της ζωής μας. Και όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει μετά από μια παιδική θεατρική παράσταση τότε κλείνεις τα μάτια και ολόψυχα εύχεσαι να το ένιωσαν και άλλοι. Κυρίως οι μικροί θεατές.

Παρακολουθήσαμε το Σάββατο το απόγευμα την παράστασης Ένας δράκος…μα ποιος δράκος, στο Θέατρο Πόρτα. Πρώτο κρατούμενο επιτυχίας. Το έργο, δημιουργία του διασκευάστηκε από την Ξένια Καλογεροπούλου και το Θωμά Μοσχόπουλο – δεύτερο κρατούμενο επιτυχίας. Βροχερός καιρός, συγκλονιστική ατμόσφαιρα για Θέατρο – τρίτο κρατούμενο επιτυχίας. Όλα λοιπόν συνηγορούσαν σε μία μοναδική απογευματινή εμπειρία.

ένας δράκος μα ποιός δράκος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο Δράκος Σβάρτς γράφτηκε στο Λένινγκραντ το 1943, την εποχή που την πόλη κι όλο τον κόσμο απειλούσε ο ‘Δράκος’ του φασισμού. Κι όπως οι αντιφασιστικές δυνάμεις κέρδισαν τότε τη μάχη, έτσι και στο έργο τη μάχη κερδίζει – άραγε- ο ήρωας Λανσελότος ο θαρραλέος ιππότης.

«Ο Δράκος» ξεκινά όπως τα παραμύθια. Έχει όλα τα βασικά συστατικά: Ένα δράκο-μπαμπούλα, έναν παράτολμο και θαρραλέο ιππότη που υπηρετεί το δίκαιο των αδυνάτων, ένα κορίτσι αλλά και μία ολόκληρη πόλη που πρέπει να σωθεί. Μια ολόκληρη πόλη τρέμει τον Δράκο. Έχει τρία κεφάλια, τέσσερα πόδια και βγάζει φωτιές. Έχει σπουδαία στρατηγική και καταπληκτική τεχνική. Είναι επιβλητικός και αήττητος, καμιά φορά κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους.

Ο ιππότης αποφασίζει να σώσει την πόλη. Και να σκοτώσει το δράκο. Τελικά όμως αυτό δεν τόσο απλό. Όχι γιατί ο ιππότης αδυνατεί γιατί ο Δράκος έχει αλλοιώσει την σκέψη των ανθρώπων και αδυνατούν να δουν την πραγματικότητα. Έχουν βολευτεί σε μία καθημερινότητα εξιδανικευμένη και δεν κουνούν ούτε ένα δαχτυλάκι. Αν και είναι ο δυνάστης τους, με τον καιρό, τα χρόνια, τους αιώνες οι άνθρωποι τον συνήθισαν.

ένας δράκος μα ποιός δράκος

Ο ιππότης αναλαμβάνει δράση και με τη βοήθεια ενός γάτου και μερικών λίγων μόνο ονειροπόλων που τόσα χρόνια ζούσαν παρασιτικά κρυμμένοι σε αμπάρια στα σκοτάδια δίχως να σηκώνουν κεφάλι, σκοτώνει το δράκο με τα τρία κεφάλια και τα 4 πόδια. Και εκεί που είσαι σίγουρος ότι η πόλη θα τον υποδεχθεί ως ήρωα, και θα ξεχυθεί στους δρόμους με το λάβαρο της δημοκρατίας και της ελευθερίας ακολουθούν μερικά γεγονότα που …μάλλον κάτι μας θυμίζουν.

Γιατί μετά, τη σκυτάλη παίρνει η πραγματικότητα. Οι ήρωες αλλάζουν πρόσωπο, η εξουσία είναι ένα δώρο που πολλοί αγάπησαν αλλά και που ως γνωστό η εξουσία διαφθείρει. Και από την άλλη πλευρά οι υπόλοιπο, οι υποταγείς, οι αδύναμοι που λατρεύουν εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία, τυφλώνονται και εγκαταλείπουν την κριτική σκέψη, την αμφισβήτηση και τελικά την επανάσταση, αφήνοντάς τη ίσως για άλλους.

Τελικά πρόκειται για παραμύθι; Κωμωδία; Πικρή σάτιρα; Πολιτική αλληγορία; Υπάρχουν τελικά καλοί ήρωες και κακοί δράκοι; Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, αλλά και εκείνοι που ονειρεύονται, εκείνοι που βαριούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και άλλοι που βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν για λίγο την εξουσία στα χέρια τους. Άνθρωποι που λένε ψέματα, που ερωτεύονται, άλλοι που θέλουν να κάνουν επανάσταση και κάποιοι που περιμένουν σιωπηλοί μια αληθινή στιγμή.

ένας δράκος μα ποιός δράκος

Ένας δράκος … μα ποιός δράκος. Είδαμε και σκεφτήκαμε

Όλοι λοιπόν δράκοι και άνθρωποι, άνθρωποι και δράκοι μαζί σε ένα τρένο που αλλάζει σταθμούς, θέσεις, βαγόνια, μάσκες. Όλοι μαζί σε ένα Καρναβάλι ζώων που ανά πάσα στιγμή ανατρέπει τις σταθερές και τα δεδομένα και όποιος της αξίας του το βαρόμετρο έχει χαλάσει τότε σίγουρα θα είναι πρωταγωνιστής σε αυτό το καρναβάλι και να είναι έτοιμος για την μεγάλη κρίση, κυρίως του εαυτό του.

Μία ανατρεπτική παράσταση πέρα από τα χιλιοειπωμένα και χιλιοπαιγμένα παραμύθια. Μία ιστορία τόσο κοντά στην πραγματικότητα, στα απαράδεκτα και συνάμα τρομακτικά πρόσωπα της εξουσίας, αλλά και τόσο κοντά στην χειραγώγηση της σκέψης που θέλεις να χειροκροτήσεις πριν ακόμα πέσει η αυλαία. Να φωνάξεις συγχαρητήρια για την προοδευτική σκέψη να δείξεις στα παιδιά τόσο αποκαλυπτικά αλλά και υπέροχα την τάξη πραγμάτων ώστε να είναι έτοιμα για να την αντιμετωπίσουν και ιδανικά να την ανατρέψουν.

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται στα παιδιά μας αλλά και σε εμάς φέτος, εκεί στο Θέατρο Πόρτα να δούμε τη δική μας πραγματικότητα και να αναρωτηθούμε για το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί…

201714ιαν5:00 μμΕΝΑΣ ΔΡΑΚΟΣ… ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ;Θέατρο, Παιδιά 6+5:00 μμ Θέατρο ΠόρταΤύπος:ΘέατροEvent Type 2:Με κόστος συμμετοχής,Παιδιά 6+

201715ιαν11:00 πμΕΝΑΣ ΔΡΑΚΟΣ… ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ;Θέατρο, Παιδιά 6+11:00 πμ Θέατρο ΠόρταΤύπος:ΘέατροEvent Type 2:Με κόστος συμμετοχής,Παιδιά 6+

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου-Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Φλατσούσης
Βοηθοί Σκηνογράφου: Πολυάννα Βλατή, Γεωργία Τσίπουρα
Φωτογραφίες/Τρέηλερ: Πάτροκλος Σκαφίδας

Με τους: Σωκράτη Πατσίκα, Τιμόθεο Θάνο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Μάνο Γαλάνη, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Ελένη Βλάχου, Τάσο Δημητρόπουλο

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σάββατο 17.00
Κυριακή 11.00

Ένας δράκος μα ποιός δράκος. Θέατρο Πόρτα

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment