
Book on Wheels – Μία καταπληκτική ιδέα για εκμάθηση ξένης γλώσσας
Book on Wheels – Μία καταπληκτική ιδέα για εκμάθηση ξένης γλώσσας
H εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να γίνει πλέον με ποικίλους τρόπους, και σε πολλά στάδια της ζωής ενός παιδιού. Στόχος πάντα ενός μαθήματος είναι από την μία πλευρά η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων (ακουστική δεξιότητα, δεξιότητα της ομιλίας, ανάγνωση και γραφή) και από την άλλη η κατάκτηση του λεξιλογίου, της γραμματικής και της προφοράς της γλώσσας.
Για να κατακτηθούν συχνά αυτοί οι στόχοι, “στρατολογούνται” οι δημιουργικές δραστηριότητες (action games, drama, rhymes, songs, etc) που ενθαρρύνουν τα παιδιά μέσω της οπτικής, ακουστικής ή κιναισθητικής ικανότητας να αναπτύξουν αυτές τις γλωσσικές τους δεξιότητες.
Διαβάζοντας λίγο θέματα που αφορούν τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας σε μικρούς μαθητές, οι διδακτικές προσεγγίσεις τουλάχιστον οι πιο γνωστές (όπως τις διάβασα σε άρθρο της Nέλλης Ζαφειριάδου. ΜΑ. ΜEd, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής, Θράκης) από τις οποίες είναι:
– Topic or activity based approach (Tann 1988, Holderness 1991, Vale & Feunteen 1995) – προσέγισση μέσω ενός θέματος ή δράσεις
– Story based approach (Ellies & Brewster 1991, Garvie 1989) – προσέγγιση μέσω Ιστορίας
– Educational technology (Stempleski & Tomalin 1989, Tomalin undated) – Εκπαιδευτική Τεχνολογία
– Task- based learning (Willis & Willis 1996) – μάθηση μέσω ανάθεσης κάποιου έργου
Στόχος του εκπαιδευτικού είναι να προτείνει μια συγκεκριμένη προσέγγιση από τις παραπάνω αλλά είναι καλό να τις γνωρίζει και όταν σχεδιάζει το μάθημα του να χρησιμοποιεί αυτή που ταιριάζει περισσότερο στους δικούς του μαθητές και φυσικά ή να συνδυάζει ιδέες από διάφορες προσεγγίσεις και πηγές ανάλογα με το διδακτικό στόχο, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών.
Book on Wheels Project
Μόλις αντίκρυσα λοιπόν σε πρόσφατη έκθεση σχολείου τα έργα μαθητών όπως εκείνοι τα σχεδίασαν ως έργα σε μάθημα αγγλικών, σκέφτηκα πόσο επιτυχημένα μπορούν να συνδυαστούν οι παραπάνω προσεγγίσεις, και να απογειώσουν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Από τα παιδιά Δ τάξης δημοτικού σχολείου, στο μάθημα των αγγλικών ζητήθηκε να διαβάσουν ένα από τα βιβλία που είχαν προταθεί από τους εκπαιδευτικούς, στη συνέχεια να επιλέξουν ένα χαρακτήρα από το βιβλίο και να τον αναπαραστήσουν, δημιουργήσουν/σχεδιάσουν, χρησιμοποιώντας μία μπάλα φελιζολ.
Στη συνέχεια θα έπρεπε να γράψουν κάποιες πληροφορίες για τον χαρακτήρα υιοθετώντας τον ρόλο αυτό έχοντας ως ερωτήσεις κλειδιά τις εξής: ‘I am …….. / ……….. happens to me in the book /…………………… is how I feel’
Ιδού το αποτέλεσμα
Αυτό είναι ένα project του μαθήματος με τίτλο «Book on wheels” άκρως εύστοχο αφού το βιβλίο γίνεται εικόνα και στη συνέχεια παρουσιάζεται σε όλες τις τάξεις του σχολείο σαν ένα μετακινούμενο έργο Τέχνης. Θαυμάσια Ιδέα.
Και ξαφνικά μπροστά σου παρελαύνουν Μυθικά ζώα, διάσημες προσωπικότητες όπως η Βασίλισσα της Αγγλίας, ο Mr Bean, και πιάνουν ψιλοκουβέντα με τον Jeronimo Stilton για την αποστολή κατασκοπείας που έχει αναλάβει, και ο καθηγητής Arronax ειδικός τους ωκεανούς αναρωτιέται για την χαμένη Ατλαντίδα
Ο μάγος Oliver Moon και ο μυθικός Μονόκερος, ετοιμάζουν τα μαγικά τους φίλτρα ώστε η φίλη τους η Rose να τα καταφέρει στις γυμναστικές επιδείξεις της και η παρέα συνεχώς εμπλουτίζεται με αστείρευτη φαντασία.
Ενθουσιάστηκα για αυτή την απλή αν το σκεφτείς ιδέα που όμως τα συστατικά της τόσο διαφορετικά και συνάμα σχετικά υπό το πρίσμα της μάθησης που συνθέτουν ένα εξαιρετικό έργo για τα παιδικά της εποχής των tablets.
Ενθουσιάστηκα που το βιβλίο και η τέχνη έγιναν τα μέσα, για το βηματισμό και την κατάκτηση της γνώσης, εν προκειμένω την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. Και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο από όλους τους εκπαιδευτικούς – να κινητοποιούν το ενδιαφέρον με όλες τις δεξιότητες, να ενεργοποιούν τις κεραίες της φαντασίας και να ενθαρρύνουν για δημιουργία μέσω νέων δρόμων. Διαβάζουν ένα βιβλίο, το οικειοποιούνται, το κατακτούν και ταυτίζονται, δημιουργούν και σχεδιάζουν. Και όλος αυτός ο δρόμος μέσω μιας άλλη γλώσσας, και όχι της μητρικής.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι το άρθρο δεν αποτελεί προώθηση κάποιου συγκεκριμένου σχολείου. Όπως και όλα τα άρθρα σε αυτό το blog, εκτός και αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό, είναι προσωπικές γνώμες και επικοινωνία ιδεών που αξίζει κάνεις να μοιραστεί.
Π
ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2018
Δημοτικό Σχολείο Μωραίτης
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST