Τικ-Τακ Ρολόγια, ώρα για μάθημα!

0 Comments 🕔11:55, 17.Feb 2017

Τικ-Τακ Ρολόγια, ώρα για μάθημα!

Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσεις μαζί μου αλλά έχω λίγο βαρεθεί να αφηγούμαστε ιστορίες με πρωταγωνιστές τα ζωάκια. Ζωάκια του δάσους, τους αγρού ή της Θάλασσας. Χαριτωμένα σίγουρα, γλυκά και αγαπησιάρικα επίσης αλλά σκέψου να μπορούσες να ταυτιστείς ξαφνικά με ένα παπούτσια που τρέχει ασταμάτητα και γνωρίζει νέους τόπους – το έχω σκεφτεί και να έγραφα ποτέ βιβλίο αυτό θα ήταν, ή να ήσουν ένα ρούχο που κάποιος το φοράει και αλλάζει, αισθάνεται θαλπωρή ή αμηχανία και γενικά νιώθει όλη τη γκάμα συναισθημάτων.

Και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, όχι τυχαία θα έλεγα κάπως έτσι θα σκέφτηκε και έγραψε για τα ρολόγια. Διόλου τυχαία επιλογή αφού ο χρόνος αν και άυλος, καθορίζει τα πάντα στη ζωή μας ή καλύτερα καθορίζει την ίδια τη ζωή μας. Ο χρόνος και το αργό αλλά σταθερό περπάτημά του δημιουργεί ανάγκες σωματικές, όπως πείνα, ύπνος αλλά κυρίως συναισθηματικές. Μας μεταμορφώνει, μας αλλάζει, μας μεγαλώνει, μας ανανεώνει, μας κρίνει, μας χαϊδεύει ή μας βάζει τρικλοποδιές. Και η κατανόησή του εις βάθος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν είσαι ακόμα μικρός και ο χρόνος σου φέρετε με στοργή και αγάπη χωρίς αποκαλύπτει το αληθινό του πρόσωπο.

Τικ-Τακ Ρολόγια, ώρα για μάθημα!

τικ τακ ρολόγια ώρα για μάθημα

Το βιβλίο Τικ-Τακ, Ρολόγια, ώρα για μάθημα από τις εκδόσεις Ίκαρος δεν είμαι σίγουρη αν απευθύνεται μόνο στα παιδιά ή/και στους φιλοσοφημένους ενήλικες. Όπως έχει γράψει σε ένα βιβλίο του ο Χόρχε Μπουκάι «τα παραμύθια είναι για να νανουρίζονται τα παιδιά και να αφυπνίζονται οι ενήλικες» σε δική μου μετάφραση βέβαια.

Στο βιβλίο αυτό λοιπόν πρωταγωνιστές είναι οι μαθητές μίας τάξης. Το λόγο έχει αναλάβει ο δάσκαλός τους για να μας διηγηθεί το δικό του καημό από την πλευρά ενός εκπαιδευτικού. Όμως οι μαθητές αυτοί δεν είναι κάποιοι τυχαίοι. Οι μαθητές είναι ρολόγια. Ρολόγια έξυπνα, επινοητικά, γεμάτα φαντασία και χιούμορ που πολύ απλά, δεν έχουν καμία αντίληψη του χρόνου όπως εμείς οι μεγάλοι.

τικ τακ ρολόγια ώρα για μάθημα

τικ τακ ρολόγια ώρα για μάθημα

Έτσι κάπως πολύ σοφά ο Αντώνης Παπαθεοδούλου στο νέο του βιβλίο «Τικ-Τακ, Ρολόγια, ώρα για μάθημα» αναφέρει: τα μικρά ρολόγια δεν γνωρίζουν ούτε 24 ούτε 12 ώρες. Ξέρουν μόνο 3 ώρες: ώρα για παιχνίδι, ώρα για φαϊ, ώρα για ξάπλες.

Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από χιούμορ. Κάθε σελίδα του μία νέα ιδέα αστείρευτης φαντασίας που δεν θέλεις να τελειώσει. Λέξεις με χρώμα και ύφος συνθέτοντας μία ιστορία με έντονα θεατρικά στοιχεία και παροτρύνει τον αφηγητή να σηκωθεί και να κάνει παντομίμα αλλά και λέξεις που δεν υπάρχουν σε κανένα λεξικό επινόηση του συγγραφέα με την αστείρευτη φαντασία. Εικόνες με κίνηση και έντονα χρώματα που φέρουν την αναγνωρίσιμη ταυτότητα της Μυρτώς Δεληβοριά.

τικ τακ ρολόγια ώρα για μάθημα

Ένα μοναδικό βιβλίο που αξίζει να έχει κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Ένα αλληγορικό βιβλίο για την έννοια του χρόνου, τη σχετικότητά του αφού διαφέρει για κάθε άνθρωπο αλλά και για κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Μια ιστορία που μπορεί να διαβαστεί από μεγάλο φάσμα ηλικιών, να εμπνεύσει, να διασκεδάσει, αλλά και να εκπαιδεύσει. Συγκεντρώνει λοιπόν όλα τα χαρακτηριστικά ενός υπέροχου βιβλίου.

Α και ξέχασα να σου αναφέρω ότι και ο Big Ben δεν ήταν πάντα μεγάλος. Υπήρξε μικρός και φοίτησε στο ίδιο σχολείο με τα ρολόγια.

τικ τακ ρολόγια ώρα για μάθημα

τικ τακ ρολόγια ώρα για μάθημα

Αύριο Σάββατο 18/02 θα γίνει παρουσίαση του στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδη στο Χαλάνδρι. Διάβασε περισσότερα εδώ

201704μαρ12:00 μμΤΙΚ-ΤΑΚ: ΡΟΛΟΓΙΑ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ!Παρουσίαση Βιβλίου, Παιδιά 3+12:00 μμ ΤύποςΠαρουσιάσεις ΒιβλίωνEvent Type 2Δωρεάν,Παιδιά από 3 +

Τικ-Τακ Ρολόγια, ώρα για μάθημα!

Τίτλος: Τικ-Τακ, Ρολόγια, ώρα για μάθημα
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2016
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 26 X 24

Μπορείς να το αγοράσεις εδώ

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment