
Ο Πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα
Ο Πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα
Δε μπορείς παρά να συγκινηθείς κρατώντας στα χέρια σου ένα βιβλίο που από τον τίτλο αλλά και την «μουντή» ιδιαίτερη εικονογράφησή του σε προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθήσει. Και από την πρώτη κιόλας στιγμή μπορείς να αντιληφθείς το βάρος του χρόνου που κουβαλάει στις σελίδες του.
Ο Πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα: ένα διασκευασμένο παραμύθι που χρονολογείται στον 13ο π.Χ. αιώνα , κατά τις αρχές της 19ης Φαραωνικής Δυναστείας και σώζεται ημιτελές σε πάπυρο ο οποίος φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μάρτης.
Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού πρίγκιπα που από έρχεται στη ζωή μετά από τις μεγάλες προσπάθειες και προσευχές των γονιών του, Βασιλιάδων της Αιγύπτου και τη στιγμή που γεννιέται κουβαλάει μια βαριά μοίρα– οι επτά Αθώρ που ορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων, θα ορίσουν και τη μοίρα του Πρίγκιπα: θα βρει τον θάνατο από κροκόδειλο, φίδι ή σκύλο. Οι γονείς του κάνουν ό,τι μπορούν για να τον προστατέψουν, κρατώντας τον κλεισμένο και απομονωμένο σε ένα πέτρινο σπίτι.
Ο Πρίγκιπας μεγάλωσε και μορφώθηκε αλλά η λύπη φώλιαζε στην ψυχή του καθώς δεν είχε φίλους, ούτε γνώριζε την πραγματική ζωή. Ο πατέρας του αναγνωρίζοντας την ανάγκη του για συντροφιά, υποκύπτει στην επιθυμία του πρίγκιπα να αποκτήσει έναν σκύλο, ο οποίος και θα γίνει ο πιστός του φύλακας.
Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα ο πρίγκιπας της Αιγύπτου αρνείται να ζήσει μέσα στον φόβο εξαιτίας της προφητείας των Επτά Αθώρ, γι’ αυτό παίρνει και την απόφαση να ταξιδέψει και να γνωρίσει τη ζωή στις χώρες γύρω από τον Ευφράτη ποταμό. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τα τρία πεπρωμένα του και θα θελήσει να ορίσει ο ίδιος την πορεία της ζωής του.
Πολλά τα γνώριμα και οικεία σε εμάς στοιχεία, καταστάσεις και συμπεριφορές που έχουμε ξανασυναντήσει στα κλασικά παραμύθια της Ευρωπαϊκής Δύσης – το άτεκνο ζευγάρι, οι Μοίρες που προδιαγράφουν με κάποιον τρόπο το τέλος της ζωής του κεντρικού μας ήρωα, ο παράλογος φόβος των γονέων για το παιδί που τους οδηγεί σε οριακές συμπεριφορές. Στοιχεία που συνυπάρχουν σε αρμονία με πολιτισμικές συνήθειες της Αιγύπτου, δημιουργώντας γέφυρες γνώσης, θεμελιώνοντας την διαπολιστική κουλτούρα και το σεβασμό για τη διαφορετικότητα της σκέψης και της παράδοσης.
Η εικονογράφηση της Φαρίντα Ελ Γκαζάρ, ξεχωρίζει με χρώματα και σχέδια αντλούμενα από την αιγυπτιακή τέχνη – κάθε σελίδα μία εικόνα τοιχογραφίας με τα χρώματα της ώχρας, του γήινου καφετί, του πράσινου του μαλαχίτη, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενώ τα πρόσωπα και τα σώματα συνήθως είναι σχεδιασμένα όπως το περίγραμμα της σκιάς – γι’ αυτό σχεδόν όλες οι ανθρώπινες ζωγραφικές παραστάσεις έχουν το πρόσωπο και τα πόδια σε προφίλ (πλάγια όψη) ενώ το σώμα απεικονίζεται τις περισσότερες φορές σε πρόσοψη.
Μια συνολικά ποιοτική και άκρως προσεγμένη έκδοση, που σίγουρα αξίζει να έχει μία παιδική και μη βιβλιοθήκη.
Συγγραφείς: Δρ Εύη Παπαδοπούλου & Δρ Βασίλης Χρυσικόπουλος
Εικονογράφηση: Farida El Gazzar
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2017
Ηλικίες: 5+
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST