
Νηπιακή Αγωγή: Ανακαίνιση και έμπνευση!
Η επιλογή του παιδικού σταθμού για τα παιδιά μας αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση κατά την οποία θα συνυπολογίσουμε πολλές παραμέτρους με διαφορετική σημαντικότητα και βάρος για την εκάστοτε οικογένειά. Παράμετροι όπως
– Το μέγεθος και το προφίλ του σταθμού
– Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό προσωπικό (κατάρτιση, συμπεριφορά)
– Δράσεις εκτός σχολείου
– Το οικονομικό αντίτιμο – εφόσον πρόκειται για ιδιωτικό σχολείο
– Η διάθεση ή όχι εξωτερικού χώρου (κήπος)
– Το περιβάλλον – κτιριακές εγκαταστάσεις, εσωτερικός διάκοσμός
Προσωπικά, για τα πρώτα χρόνια της ζωής των κοριτσιών επέλεξα ένα σχολείο με άκρως οικογενειακό χαρακτήρα, μικρό σχήμα, ιδιαίτερα φιλικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό, εκείνο που ξέρει να θέτει όρια, να καθοδηγεί για την ανακάλυψη του σωστού και του λάθους, του δίκαιου και του άδικου, να προσφέρει απλόχερα όχι μόνο τα έδαφος για να αναπτύξουν τα παιδιά τις δεξιότητές τους αλλά και μία πληθώρα ερεθισμάτων για το πνεύμα τους ΑΛΛΑ και πάντα έτοιμο να προσφέρει μία αγκαλιά σε εκείνα.
Πρόσφατα το είδα να εξελίσσεται ακόμα περισσότερο προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό, θέλοντας να εξελιχθεί, να προχωρήσει κάνοντας ένα βήμα προς το μέλλον, προσφέροντας στα μικρά φιλαράκια ένα περιβάλλον ανανεωμένο, με σεβασμό στη παιδική τους αισθητική, δίχως να κραυγάζει χλιδή, αλλά με λιτές και απλές γραμμές που αφήνουν περιθώρια στη φαντασία τους.
Συνάντησα λοιπόν και μίλησα με τους αρχιτέκτονες που το εμπνεύστηκαν και το σχεδίασα, και μίλησα μαζί τους. Η Ευγενία Μαντά και ο Μιχαήλ Προβελέγγιος από τους pro.plus.ma. arkitektones είναι δύο χαρισματικοί νέοι άνθρωποι που αξίζει να διαβάστε όσα μας είπαν για το ανανεωμένο εσωτερικό της Νηπιακής Αγωγής.
1. Ποιοί είναι οι PROPLUSMA ARΚITEKTONES;
Είμαστε ένα αρχιτεκτονικό – μελετητικό γραφείο με έδρα στην Αθήνα. Έχουμε μία πολύχρονη πορεία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην μελέτη αλλά και την κατασκευή έργων μια διαδρομή πράγματι συναρπαστική, που μας έχει εφοδιάσει με μια πλούσια τεχνογνωσία σχετικά με διάφορες πτυχές της κατασκευής. Το 2014 εγκαινιάσαμε το νέο μας παράρτημα στην Ερμούπολή, στην Σύρο, ακριβώς για να εξυπηρετήσουμε την ζήτηση για αρχιτεκτονική μελέτη στα νησιά των Κυκλάδων.
2. Ποια ήταν η αρχική ιδέα στην οποία στηρίχθηκε όλο το project της Νηπιακής Αγωγής;
Κάθε νέο project είναι μια πρόκληση για εμάς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν χώρο που θα φιλοξενήσει παιδιά. Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη για την Νηπιακή αγωγή, εξαρχής το ερώτημά μας ήταν, αφενός, πώς θα δημιουργήσουμε έναν λειτουργικό χώρο που θα επιτρέπει μεγάλη ελευθερία κινήσεων σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 χρόνων και αφετέρου, πώς ο χώρος αυτός θα μπορεί να μεταλλάσσεται για να εξυπηρετεί τις εκάστοτε ανάγκες και δραστηριότητες των παιδιών.
3. Ποια τα βασικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που υιοθετήσατε;
Δεδομένου ότι το πετρόχτιστο κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Νηπιακή Αγωγή έχει μια πολύ ξεχωριστή ταυτότητα, θέλαμε με την πρότασή μας να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία του κτηρίου και να προσδώσουμε στους εσωτερικούς χώρους μια αισθητική που θα αποπνέει έναν νέο και σύγχρονο χαρακτήρα.
Με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι πολύ δημιουργικά, ζωγραφίζουν και φτιάχνουν πολλές κατασκευές, διαχειριστήκαμε κάθε ελεύθερη επιφάνεια σαν έναν εν δυνάμει καμβά. Ακολούθως οι custom κατασκευές, τα έπιπλα και οι αποθηκευτικοί χώροι σχεδιάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν σε οριζόντιο ή σε κάθετο επίπεδο, είτε να ζωγραφίσουν πάνω τους, είτε να κρεμάσουν μια δημιουργία τους.
Πέραν του λευκού χρώματος, που αποπνέει φως, χρησιμοποιήσαμε και έντονα χρώματα, καθώς και εικαστικές παραστάσεις (όπως στην περιπτωση του ισόγειου χώρου του παιδικού σταθμού που χρησιμοποιήσαμε παραστάσεις με ζώα), που θα διεγείρουν την φαντασία των παιδιών και θα τους δώσουν ερεθίσματα για να πλάσσουν δημιουργικές ιστορίες.
Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι δυο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο σύνολό του και επιτυγχάνονται εν προκειμένω με τη χρήση συρόμενων επιφανειών, επίπλων που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύονται ώστε να μην καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο κ.α.
4. Πόσο επηρέασε τις προτάσεις σας το γεγονός ότι σχεδιάζατε για ένα παιδικό σταθμό; Υπήρξαν περιορισμοί που έπρεπε να λάβετε υπόψη σας;
Είναι τελείως διαφορετικό το να σχεδιάσουμε μια κατοικία, από το να σχεδιάσουμε έναν χώρο εστίασης ή στην προκειμένη περίπτωση έναν παιδικό σταθμό. Κάθε φορά, πέραν της λειτουργίας που καλείται ο εκάστοτε χώρος να εξυπηρετήσει, καθοριστικό ρόλο για τον σχεδιασμό παίζει ο χρήστης. Κατ’επέκτασιν ήταν πάρα πολύ γόνιμος ο διάλογος που είχαμε με τους παιδαγωγούς του παιδικού σταθμού, πριν την υλοποίηση του project, καθώς μας βοήθησε να αντιληφθούμε καλύτερα τις ανάγκες αλλά και ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες για τα παιδιά που θα χρησιμοποιούν τις αίθουσες και που θα πρέπει εμείς ως αρχιτέκτονες να λάβουμε υπόψη μας. Ακολούθως δείξαμε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό κάθε λεπτομέρειας ώστε να μην υπάρχουν αιχμηρές ακμές και εν γένει η μελέτη στο σύνολό της να τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.
5. Πιστεύετε ότι το περιβάλλον και η αισθητική ενός χώρου επηρεάζει την συμπεριφορά των παιδιών;
Ο χώρος στον οποίο ζούμε, δουλεύουμε και κινούμαστε ανεξαρτήτως ηλικίας, επηρεάζει σημαντικά την ψυχοσύνθεσή μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, παίζουν και δραστηριοποιούνται, καθώς αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο για τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν και κατ’ επέκτασιν για τον χαρακτήρα που θα διαμορφώσουν.
6. Το γεγονός ότι είστε και εσείς γονείς επηρέασε τελικά τις προτάσεις σας;
Φυσικά. Είχαμε την ευαισθησία να αναγνωρίσουμε τί θα μπορούσε να είναι λειτουργικό και ασφαλές για αυτές τις ηλικίες, μεταφράζοντας το σε σχέδιο, χωρίς να κάνουμε έκπτωση εις βάρος της ποιότητας ή της αισθητικής.
Ειλικρινά ευχαριστώ που μέσα στη μιζέρια της εποχής που διανύουμε, σχεδιάσατε έναν τόσο εμπνευσμένο χώρο για τα παιδιά μας!
xxx
Φωτογραφίες: Ανι Κρικοριαν
you may also like:
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST