Θα γίνει πρωτάκι; Μερικά tips για τη μελέτη στο σπίτι

0 Comments 🕔09:33, 06.Sep 2017

Θα γίνει πρωτάκι; Μερικά tips για τη μελέτη στο σπίτι

Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα. Για πότε ήμουν μαμά μωρού, για πότε πήγε νηπιαγωγείο και μετά ακολουθεί η μεγάλη στιγμή της εισόδου στην πρώτη δημοτικού που όλοι εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε. Από τότε πέρασαν κι όμως σχεδόν 4 χρόνια. Είμαι λοιπόν «παλιά μαμά» πλέον θα έλεγε κάποιος και θα κρυφογελούσε, μαμά με εμπειρία θα έλεγε κάποιος πιο κομψά. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι τα 3 πρώτα χρόνια του δημοτικού πέρασαν γρήγορα και αβασάνιστα.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα είχα αποφασίσει να εμπιστευτώ την Αλίκη και να την αφήσω να δημιουργήσει το δικό της χώρο και χρόνο για μελέτη πάντα με καθοδήγηση, σιωπηλά τις περισσότερες φορές και δίχως κριτική. Όσες φορές χρειάστηκε βοήθεια ήμουν στο πλευρό της όχι για αναλάβω το έργο του δασκάλου αλλά μήτε και να πάρω το ρόλο του μαθητή που είναι ολόδικό της – μόνο να προτείνω, και να θέσω ερωτήματα υποστηρίζοντας τις περισσότερες φορές κάθε της βήμα.

Σήμερα, έχοντας διαβάσει πολλά για αυτό θέμα, έχοντας συζητήσει και υπεραναλύσει κάθε τι σχετικό με τη μελέτη στο σπίτι και τον τρόπο οργάνωσης μπορώ να μοιραστώ κάποια tips ή καλύτερα ιδέες που ίσως βοηθήσουν.

1. Φτιάξτε μια περιοχή «φιλική προς τις εργασίες»

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν ένα καλό φωτισμένο δωμάτιο για την εκπόνηση των εργασιών – ιδανικά ένα δικό τους προσωπικό χώρο και όχι στο σαλόνι ή στην κουζίνα με όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Φροντίστε να υπάρχει πάντα απόθεμα στον εξοπλισμό γραφείου ( χαρτιά, μολύβια, κόλλα, ψαλίδια) ώστε να μην υπάρχει συνεχής διακοπή από την πλευρά τους με διάφορες αφορμές όπως έχασα την κόλλα, δεν έχω μολύβι….

συμβουλές για μελέτη στο σπίτι

2. Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ώρα μελέτης ώστε να υπάρχει χρόνος για παιχνίδι

Κάποια παιδιά αποδίδουν καλύτερα το απόγευμα, μετά από ένα σνακ και την ώρα του παιχνιδιού, άλλα πάλι προτιμούν να περιμένουν μέχρι να γίνει το δείπνο. Εμείς διαπιστώσαμε ύστερα και από δική μου παρότρυνση ότι καλύτερη δουλειά γίνεται αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό ώστε να υπάρχει πάντα χρόνος το απόγευμα για λίγο παιχνίδι. Και αυτό δούλεψε γιατί πολύ απλά η ανάγκη των παιδιών της πρώτης σχολικής ηλικίας για παιχνίδι είναι κυρίαρχη και δεν πρέπει να παραγκωνίζεται προς χάρη της μελέτης.

συμβουλές για μελέτη στο σπίτι

3. Περιορίστε τα μέσα που διασπούν την προσοχή τους

Αυτό σημαίνει όχι τηλεόραση, δυνατή μουσική ή τηλεφωνήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα τηλεφωνήματα σε συμμαθητές για διευκρινήσεις -σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να φανούν ιδιαίτερα βοηθητικά.

4. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κάνουν τις εργασίες μόνα τους – αυτονομία

Δεν θα μάθουν εάν δεν στοχαστούν μόνα τους και δεν κάνουν λάθη. Εμείς οι γονείς μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόταση και να τα κατευθύνουμε. Όμως είναι στο χέρι του παιδιού η εκμάθηση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η «δουλειά» του γονιού είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να μπουν στον κόσμο της γνώσης και της μελέτης και να μείνουν με την αίσθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Η διαρκής διόρθωση και επισήμανση των λαθών δημιουργεί στους μαθητές την αίσθηση της ανεπάρκειας, γι’ αυτό προτείνεται στους γονείς να τους προτρέπουν να ελέγχουν μια άσκηση, να την ξανακοιτούν και να προσπαθούν ξανά.

5. Να τα κινητοποιείτε και να τα παρακολουθείτε

Ρωτήστε τα για τις εργασίες , τα quiz και τα τεστ που τους ανατέθηκαν. Δώστε τους θάρρος, ελέγξτε τις ολοκληρωμένες εργασίες και να είστε διαθέσιμοι να απαντάτε στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους.

6. Γνωρίστε τους δασκάλους- και μάθετε τι αναζητούν

Να παρευρίσκεστε σε σχολικές εκδηλώσεις ώστε να γνωρίσετε τους δασκάλους των παιδιών. Ρωτήστε για τη μεθοδολογία που θέλουν να ακολουθούν στις εργασίες και πώς θα μπορούσατε να εμπλακείτε σε αυτές.

συμβουλές για μελέτη στο σπίτι

7. Δώστε το καλό παράδειγμα

Μήπως τα παιδιά μας βλέπουν συνέχεια να κάνουμε τον προϋπολογισμό του budget μας, να βλέπουμε τηλεόραση ή να είμαστε κολλημένοι σε ένα κινητό αντί να διαβάζουμε ένα βιβλίο; Η ανάγνωση βιβλίων κάθε θεματολογίας ενθαρρύνει και ενισχύει την μελέτη αλλά και τον εμπλουτισμού του λεξιλογίου. Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας παρά τη συμβουλή μας

8. Επικροτήστε τη δουλειά και την προσπάθεια τους

Τοποθετήστε στο ψυγείο μια ζωγραφιά τους ή ένα τεστ στο οποίο πήγαν πολύ καλά και μην ξεχνάτε να λέτε στους φίλους αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια για τα κατορθώματα τους – πάντα με όριο φυσικά που μόνο κάθε ένας από εμάς γνωρίζει.

9. Εάν υπάρχουν προβλήματα με τις εργασίες κατ’ εξακολούθηση, ζητήστε βοήθεια

Συζητήστε το με τους δασκάλους του. Κάποια παιδιά δυσκολεύονται να δουν στον πίνακα και ίσως χρειάζονται γυαλιά άλλα μπορεί να χρειάζονται την εκτίμηση κάποιου ειδικού για μια μαθησιακή δυσκολία ή για τη διάσπαση προσοχής.

10. Ας μην απαιτήσουμε υψηλούς στόχους για την επίδοσή τους και ας δώσουμε χρόνο κατά την προσαρμογή.

Λίγο πριν περάσει την πόρτα του σχολείου κάντε μία μεγάλη αγκαλιά και σιγοψιθυρίστε:

Ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινάει
Ένα ταξίδι με πολλούς και ενδιαφέροντες δρόμους
Αναζήτησε και βρες το δικό σου μονοπάτι

Καλή αρχή εύχομαι από καρδιάς!

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment