Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι – Οικία Κατακουζηνού
Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι – Οικία Κατακουζηνού
Είδαμε την παράσταση
Κείμενο: Αμαλία Μουστάκη
Αυτή η θεατρική εμπειρία δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη. Το σκηνικό είχε στηθεί στον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Αμαλίας 4, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, και ήδη από την επιβλητική είσοδο με την κομψή πόρτα ένιωθες πως εισέρχεσαι σε ένα ξεχωριστό χώρο, διακοσμημένο με το πνεύμα και την αισθητική των παλιών ιδιοκτητών του, του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, ενός από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια των φιλολογικών σαλονιών στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Και πώς αλλιώς, όταν το καλαίσθητο διαμέρισμα, όπου φιλοξενείται εδώ και λίγες Κυριακές η νέα παράσταση της ομάδας Ρετρό, Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι, κοσμείται από έργα όπως οι Τέσσερις Εποχές που ζωγράφισε ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας στις πόρτες του σαλονιού, τα Τέσσερα φιλιά του Γουναρόπουλου ή μία Γοργόνα του Σπύρου Βασιλείου στο μπάνιο;
Και ενώ από τη μία ο εμβληματικός χώρος και από την άλλη ο εγνωσμένης αξίας και, προσωπικά, αγαπημένος μου παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν παρείχαν τις καλύτερες εγγυήσεις πως θα επρόκειτο για μία ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, ομολογώ πως ήμουν κάπως επιφυλακτική στο άκουσμα πως επρόκειτο ουσιαστικά για έναν μονόλογο – και μάλιστα διασκευασμένο σε ποιητικό κείμενο- εφόσον η πρωταγωνίστρια και συσκηνοθέτης (μαζί με τη Μαργαρίτα Κυραγιάννη) της παράστασης Αγγελική Φράγκου θα υποδυόταν όλους τους ρόλους του, η αλήθεια είναι όχι και τόσο πολυπρόσωπου, παραμυθιού.
Μα ποιητικός μονόλογος για παιδιά;; Είχα εξοπλιστεί με υπομονή προκειμένου να αντιμετωπίσω την γκρίνια του τετράχρονου Χάρη, όταν η πριγκίπισσα – Αγγελική Φράγκου εμφανίστηκε στο σαλόνι και μας υπέβαλε τα σέβη της φορώντας ένα πολύ ταιριαστό με τον χώρο φόρεμα 60’s και κρατώντας έναν τόμο με τις ιστορίες του Δανού παραμυθά. Η θεατρική συνθήκη ήταν πως όσα θα βλέπαμε, θα λάμβαναν χώρα στη φαντασία του μικρού κοριτσιού που βλέπαμε μπροστά μας.
Τα επόμενα 40 λεπτά κύλησαν σα νερό. Η πρωταγωνίστρια, αφηγούνταν, ερμήνευε, άλλαζε αξεσουάρ- και ρόλους- με αστραπιαία ταχύτητα και συνεπικουρούμενη μόνο από δύο μεγάλες και αρκετά ρεαλιστικές κούκλες (ο πρίγκιπας και η βασίλισσα μητέρα του), και φυσικά από το τόσο δα μικρό μπιζέλι, κρυμμένο κάτω από ένα σωρό πουπουλενια στρώματα. Μεγάλο ατού και αυτής της παράστασης (όπως και της αμέσως προηγούμενης από την ίδια ομάδα, της περίφημης Βατραπουνζέλ, που ανέβηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν) ήταν η μουσική υπόκρουση με ροκ και τζαζ αναφορές και το θεατρικό και εικαστικό παιχνίδι που ακολούθησε στο τέλος της.
Περισσότερο από όλα εκτίμησα, όμως, το ότι η διασκευή των Κυραγιάννη και Φράγκου φώτισε μια άλλη πτυχή του πασίγνωστου παραμύθιου του Άντερσεν. Ο κακός εδώ δεν είναι ο δράκος ή η μάγισσα των λαϊκών μυθιστοριών, αλλά ανθρώπινες αδυναμίες όπως η ματαιοδοξία ή ο σνομπισμός.
Ο ηθικός ρεαλισμός του παραμυθιού βρήκε την έκφραση του στα ερωτήματα που έθεσε έμμεσα η πρωταγωνίστρια: πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για να σου συμπεριφερθούν ισότιμα και για να αξίζεις έναν πριγκιπικό γάμο; και άραγε αυτή ακριβώς “πριγκιπική” ιδιότητα έγκειται στην αριστοκρατική καταγωγή ή στους εγγενώς ευγενείς τρόπους. Ερωτήματα που σέβονται τη νοημοσύνη και την ευαισθησία του παιδικού κοινού αλλά και που σαφώς αφορούν και τους ενήλικους συνοδούς τους.
Με άλλα λόγια; Χάρης και μαμά Αμαλία απολύτως ικανοποιημένοι!
Κλείστε εγκαίρως τις θέσεις σας, η παράσταση είναι sold out τις περισσότερες Κυριακές!
Συντελεστές παράστασης:
Διασκευή κειμένου & Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Κυραγιάννη & Αγγελική Φράγκου
Σκηνικά αντικείμενα & Μουσική επιμέλεια: Θέατρο ΡΕΤΡΟ
Κατασκευή κούκλας & κόμμωση: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού
Διδασκαλία κούκλας: Εμμανουέλα Καποκάκη
Υποκριτική-Coaching: Αιμίλιος Αλεξανδρής
Placement: Ηρακλής Μπριασούλης
Γραφιστικά: Σπυριδούλα Αρταβάνη
Σκηνοθεσία trailer: Γιάννης Πόθος
Φωτογράφιση: Παύλος Μαυρίδης
Μετάφραση στα Αγγλικά: Ελένη Καζαντζίδου & Μιχάλης Κουλουρίδης
Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου
Ερμηνεύει η: Αγγελική Φράγκου
Φωνή ‘μαμάς’: Μαργαρίτα Κυραγιάννη
Φωνή ‘Βασίλισσας’: Ελένη Κασσίου
Φωνή ‘Πρίγκιπα’: Αχιλλέας Παπαγεωργίου
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST