Back to school photos – Η Μόνικα από το Fiorello Photography συμβουλεύει

0 Comments 🕔20:45, 02.Sep 2015

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Οι λίστες με τα σχολικά βιβλία συγκεντρώνονται, οι ανάγκες αγορών καταγράφονται και το μυαλό βουίζει με τη σιχαμένη έκφραση κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Εγώ ποτέ δεν ένιωθα κατεργάρισσά και ειδικά οι πρώτες ημέρες του σχολείου που θα συναντούσα και πάλι τις φίλες μου, ήταν όμορφες και διόλου βαρετές. Και πλέον ως μαμά θέλω και τα κορίτσια να έχουν τέτοιες αναμνήσεις από τις πρώτες τους ημέρες στο σχολείο. Έτσι φέτος θέλοντας να ξανα υπογραμμίσω τη σημασία της αναμνηστικής φωτογραφίας αυτής της πρώτης ημέρας, όπως είχα κάνει σε αυτό το μάλλον αδιάφορο και της τελευταίας στιγμής post, έδωσα τη σκυτάλη στην αγαπημένη μου φίλη Μόνικα, επαγγελματία του είδους, τη γνωστή fiorellophotorgraphy με εξαιρετικό portfolio στην φωτογραφική της καριέρα που μπορείτε εδώ να θαυμάσετε και ορίστε τι μου απάντησε στις ερωτήσεις μου αναφορικά με τις “Back to school photos”.

Σημασία φωτογραφίας για δημιουργία παιδικής ανάμνησης.

Σίγουρα, η μεγαλύτερη σημασία μιας ανάμνησης είναι η παρουσία μας, να βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι εκεί, τη δεδομένη στιγμή, ώστε να βιώσουμε με όλα μας τα συναισθήματα αυτό που συμβαίνει και να το κλειδώσουμε σε μυαλό και καρδιά. Το μέσο της εικόνας είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Αποτυπώνοντας φωτογραφικά τις στιγμές των παιδιών μας, όχι μόνο παγώνουμε την ανάμνηση για εμάς, αλλά διευκολύνουμε τη μετάδοσή τους στα ίδια καθώς μεγαλώνουν. Οι παιδικές αναμνήσεις είναι ένας από τους θησαυρούς μας. Οι φωτογραφίες με τον καιρό παύουν να είναι απλά φωτογραφίες. Γίνονται εικόνες του μυαλού μας που μπορούμε εύκολα να μοιραστούμε με αγαπημένα πρόσωπα…

back to school
photo via reveriemine

Φωτογραφία ή Video

Η φωτογραφία και το βίντεο είναι δύο εξίσου σημαντικά μέσα αποτύπωσης. Παρ´όλο που πολλές φορές μπερδεύουμε το ρόλο τους και τα εξομοιώνουμε, επιτελούν δύο εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Στην περίπτωση του βίντεο, οι στιγμές που αποτυπώνουμε είναι ολοκληρωμένες, με αρχή, μέση, τέλος… Εντυπωσιαζόμαστε με την κίνηση, μας θυμίζει ακριβώς το γεγονός και μπορούμε να μοιραστούμε την ανάμνηση μέσα από συγκεκριμένα μέσα.
Η φωτογραφία από την άλλη παγώνει μία και μόνο στιγμή, η οποία είναι στη διάθεσή μας να την κοιτάμε και να την παρατηρούμε για όσο χρόνο επιθυμούμε. Η μνήμη “πιέζεται” να λειτουργήσει μόνη της για να ολοκληρώσει την ανάμνηση και της επιτρέπεται να ταξιδέψει όσο μακριά θέλει. Η φωτογραφία μας αναγκάζει να συγκεντρωθούμε και να δούμε κάθε λεπτομέρειά της. Να δώσουμε σημασία στη λεπτομέρεια, στο δήθεν ασήμαντο.

back to school photo shooting3
photo via

Τέλος, μία εύκολη ιδιότητα της φωτογραφίας είναι ότι μπορούμε να τη μοιραστούμε ακόμα και μέσω ενός χαρτιού. Η αποτύπωση της στιγμής, το πάγωμα στο χρόνο, έχει μία αγέραστη γοητεία που μεταφέρεται στο θέμα της εικόνας….
Η φωτογραφία και το βίντεο έχουν δυνατούς υποστηρικτές. Χρησιμοποιήστε και τα δύο μέσα, που πλέον μας παρέχει γενναιόδωρα η τεχνολογία, και αποτυπώστε τις αναμνήσεις σας!

Προτάσεις δημιουργικής φωτογράφησης για την 1η ημέρα στο σχολείο (στάση, props, περιβάλλον)

Αν και ίσως δυσκολότερο, το καλύτερο θα ήταν να αφήσουμε τα παιδιά να είναι φυσικά μπροστά στο φακό... Εκτός από λίγες ίσως εξαιρέσεις, μεγαλύτερων παιδιών, τα παιδικά χαμόγελα όταν δεν είναι φυσικά, φαίνονται “στημένα” στις φωτογραφίες. Πείτε τους ένα αστείο, αφήστε τα να παίξουν μπροστά στο φακό σας και τραβήξτε την κατάλληλη στιγμή. Θυμηθείτε να κατέβετε στο επίπεδό τους και να πάρετε τις φωτογραφίες από το ύψος τους

back to school 2
photo via

Είναι διαφορετικός ο κόσμος από το ύψος των παιδικών ματιών. Μπορείτε να φωτογραφήσετε τις στιγμές που προετοιμάζετε τα βιβλία για τη νέα σχολική χρονιά ή τη μέρα επιλογής της νέας σάκας… Ή ακόμα την επιλογή των ρούχων της πρώτης μέρας. Μία πινακίδα, ή απλά ένα χαρτί με το όνομα της τάξης μπροστά τους, είναι ας πούμε μία φωτογραφία που μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Σχετικά με τα props, τι καλύτερο από τη χρήση των νέων βιβλίων, της τσάντας και των μολυβιών… Για να ολοκληρώσετε την ιστορία, θυμηθείτε να φωτογραφίσετε και τις λεπτομέρειες μόνες τους. Συμπληρώνουν υπέροχα την ιστορία που θέλετε να πείτε. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιότερες ζωγραφιές ή κατασκευές για να δείξετε την πρόοδό τους και πως αλλάζουν μεγαλώνοντας.

back to school photo shooting2
photo via

Θα πρότεινα προσοχή στον τόπο φωτογράφισης. Ορισμένα καταστήματα δεν επιτρέπουν τη φωτογράφιση εντός των ορίων τους. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να φωτογραφίσετε στο σχολείο, αυτό βέβαια επιτρέπεται, αλλά προσοχή αν πρόκειται να δημοσιεύσετε τις φωτογραφίες! Ίσως ορισμένοι γονείς να μην επιθυμούν τη δημοσίευση των προσώπων των παιδιών τους….

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όμως τη φωτογραφική σας μηχανή καθ´ οδόν προς το σχολείο. Στο κοντινό πάρκο που περνάτε, κοντά στην πινακίδα του σχολείου ή ακόμα και περνώντας την πύλη του. Μία συμβολική εικόνα!

Tips και εφαρμογές για επεξεργασία και προσθήκη κειμένου

Κατά τη λήψη των εικόνων και εφ´ όσον επιθυμείτε να προσθέσετε κείμενο, καλό θα ήταν να αφήνετε “χώρο” στην εικόνα σας. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το κεντράρισμα των προσώπων ή αντικειμένων, και ειδικά αν θέλετε να προσθέσετε σε ορισμένες από τις εικόνες κείμενο λίγων λέξεων. Δε χρειάζεται να προσθέσετε πολλές λέξεις στις εικόνες σας. Μικρά συνθήματα ή ακόμα και μονολεκτικές έννοιες πετυχαίνουν το σκοπό τους. Χρησιμοποιήστε φυσικό φως και όχι φλας! Το φυσικό φως πάντα δημιουργεί καλύτερες εικόνες από το τεχνητό.
Μεταμορφώστε ορισμένες εικόνες σε ασπρόμαυρες. Έτσι θα εντείνετε το αίσθημα της εικόνας καθώς το μάτι θα απομακρυνθεί απο το παιχνίδι του χρώματος.

Αν δεν έχετε ήδη κάποιο αγαπημένο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, μπορείτε να βρείτε πολλά για επεξεργασία online, ώστε να μη χρειαστείτε να ταλαιπωρηθείτε με διαδικασίες εγκατάστασης. Ορισμένα από αυτά είναι: το photo editor, το picmonkey και το fotoflexer. Ή επειδή φωτογραφίες μπορείτε να τραβήξετε και από το κινητό, υπάρχουν και τα ανάλογα applications για επεξεργασία εικόνας, όπως: VSCO Cam, Snapseed Pixlr. Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να δείτε μερικά ακόμα πάρόμοια apps. Τα παραπάνω προγράμματα είναι μόνο λίγα παραδείγματα. Οι επιλογές είναι απεριόριστες. Αρκεί μία μικρή έρευνα στο internet για να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα.

back to school 3
photo via

back to school 5
photo via

Χρειάζεται προσοχή με την επεξεργασία.Η λιτότητα είναι λέξη κλειδί. Δε χρειάζεται βαριά επεξεργασία ή πολλά φιλτρα για να αναδείξουμε μία εικόνα. Έτσι ίσως πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Θυμάσαι την πρώτη σου ημέρα στο σχολείο; Έχεις φωτογραφία;

Μάλλον έκανα τη μητέρα μου να συγκινηθεί λίγο παραπάνω γιατί εκείνη περιμένε να αγκιστρωθώ πάνω της, καθώς δε γνώριζα ακόμα την Ελληνική γλώσσα… (Η μητρική μου γλώσσα είναι τα Ιταλικά)… Αντίθετα, φαίνεται να ενθουσιάστηκα με την παρουσία των άλλων παιδιών και να της έδωσα σαφέστατη οδηγία να με αφήσει στο σχολείο και να έρθει το μεσημέρι να με πάρει… “Μπορείς να φύγεις τώρα” της απάντησα ως χαιρετισμό… Αχ, τι τραβάνε οι μαμάδες! Φωτογραφία από τη συγκεκριμένη μέρα δεν υπάρχει. Συνήθως τότε η φωτογραφική έβγαινε μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις ή το καλοκαίρι για τις ανέμελες στιγμές. Αργότερα, καθώς η φωτογραφία κέρδιζε περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητά μας, μπήκαν στα άλμπουμ φωτογραφίες με μπλε ποδιές με λευκούς γιακάδες και σάκες…

Θυμηθείτε!

back to school 4
photo via

• Οι “ποζαρισμένες” στιγμές είναι όμορφες αλλά οι φυσικές στιγμές είναι ανεκτίμητες
• Κάντε να βήμα πίσω και αφήστε τα να δημιουργήσουν τις αναμνήσεις τους με τους φίλους και τα αδέρφια τους, πηγαίνοντας προς το σχολείο. Εσείς απλά κάντε το κλικ!

back to school photo ideas

• Μία εικόνα με τη νέα δασκάλα είναι σημαντικό κειμήλιο… Μην την ξεχάσετε!

Meet-Teacher
photo via

• Η κιμωλία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής χρονιάς. Χρησιμοποιήστε τη για να γράψετε τα δικά σας σχολικά συνθήματα σε έναν μικρό μαυροπίνακα ή ακόμα και στο πεζοδρόμιο… Οι πρώτες βροχές θα τα πάρουν μαζί τους… Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά Free printables

• Η μόνιμη ερώτηση προς τα μικρά παιδιά είναι τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν: καταγράψτε την απάντησή τους σε ένα πορτραίτο τους, που θα κρατούν μία μικρή πινακίδα ή ακόμα αφήστε χώρο στην εικόνα για να το γράψετε εσείς κατά την επεξεργασία.

• Αφήστε τα να διαλέξουν τα αγαπημένα τους βιβλία και τραβήξτε τα παιδιά κρυμμένα πίσω από αυτά.

Take-Pictures-Classroom
photo via

• Τυπώστε τις εικόνες!
• Θυμηθείτε ότι και οι γονείς είναι μέρος της πρώτης μέρας στο σχολείο…. Αφήστε τα δακρυά σας ελεύθερα και αποτυπώστε τη συγκίνηση

Σε ευχαριστούμε πολύ Μόνικα!

xxx

Y.Γ. Διαβάστε εδώ τι έκανα πέρυσι τελευταία στιγμή

main photo via

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment