Μήλος: 5 λόγοι για να την επισκεφθείτε.

0 Comments 🕔20:56, 12.Aug 2016

Μήλος: 5 λόγοι για να την επισκεφθείτε.

Είχα χρόνια να επισκεφθώ το νησί και τότε ήμουν ακόμα ελεύθερη χωρίς παιδιά. Είχα αποφύγει να το ξαναεπισκεφθώ γιατί δεν είμαι φανατική των πολυσύχναστων τόπων που όλη η οικογένεια μαζεύεται και φωνάζει κάτω από μία ομπρέλα τα παιδιά να φάνε, να πιούν και να μην κολυμπούν ή των προορισμών που εκτός από μία παραλία δεν έχουν προτάσεις εναλλακτικές.

Milos

Επισκέφθηκα λοιπόν τη Μήλο και οι εικόνες που κατέγραψα ηταν μοναδικές. Και για εμένα αλλά και για εκείνες. Γιατί αυτό το νησί τα συγκεντρώνει όλα – και τα συγκεντρώνει όμορφα όχι ακατάστατα αλλά αρμονικά και με ιδιαίτερη αισθητική. Παραδοσιακοί οικισμοί, πεντακάθαρες παραλίες, άξια επισκέψεις αξιοθέατα θα σας καλωσορίσουν στη πολύχρωμη Μήλο.

Θα την επισκεφθούμε σίγουρα πάλι για 5 βασικούς λόγους:

1. Για τον αριθμό αλλά και την ομορφιά των παραλιών της (για όλα τα γούστα, βάθη, απαιτήσεις).

Οι λίστα παραλιών της Μήλου είναι μεγάλη. Κάποιοι αναφέρουν ότι φθάνει τις 74. Κάποιες εύκολα προσβάσιμες και κάποιες άλλες μπορείτε να τις απολαύσετε με καραβάκια. Εμείς επισκεφθήκαμε την Φυρίπλακα, το Σαρακίνικο, την Αγ. Κυριακή και το Παλαιοχώρι. Δεν το λές και άσχημα αν αναλογιστώ ότι μπροστά μας είχαμε δυστυχώς μόνο ένα ΣΚ.
Η Φυρίπλακα είναι μία παραλία που εκτείνεται σε πολλά πολλά μέτρα, ψιλή αμμουδιά και λευκό βότσαλο, ρηχά νερά ιδανικά για τα παιδιά και χαρακτηριστικό της τα επιβλητικά ηφαιστειακά βράχια από την μία πλευρά ενώ μέσα στη θάλασσα ο βράχος που θυμίζει συμπληγάδες πέτρες σίγουρα θα σας κινήσει το ενδιαφέρον για φωτογραφήσεις.

milos beaches firiplaka

Η πρόσβαση λίγο περίεργη και εξωτική καθώς πρέπει να την πλησιάσεις με τα πόδια και να μπεις για λίγο μέσα στη θάλασσα στα ρηχά – μην σας τρομάξει. Στην αρχή νομίζαμε πως είχαμε πάρει λάθος δρόμο αλλά σύντομα διαπιστώσαμε πως η αρχική μας διαίσθηση μας είχε οδηγήσει σωστά. Σαφώς δεν είναι εφικτή η επίσκεψη με μωρό, μπουκάλια, καρότσια…

milos beaches firiplaka 2

Τώρα που την επισκεφθήκαμε δεν είχε καμία απολύτως οργάνωση –για αυτό και μας άρεσε πολύ αλλά ετοιμαζόταν ένα beach bar. Είχαμε φροντίσει να έχουμε μαζί μας νερό και μερικά κράκερ ή φρούτα.

Το Σαρακήνικο είναι η πιο φημισμένη παραλία του νησιού, και αυτό το οφείλει στο μοναδικό σεληνιακό τοπίο. Υπάρχει και ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, κλεισμένο ανάμεσα στα βράχια, με αμμουδιά και πρασινογάλανα νερά. Δεν το προτείνω για οικογένειες με παιδιά μικρότερα των 8 ετών αλλά αν είναι άνω των 8, σίγουρα θα απολαύσουν τις βουτιές από τα βράχια.

Η Αγ. Κυριακή δεν μας άρεσε. Οργανωμένη αλλά με μικρή σε πλάτος παραλία. Αν επιθυμείτε ωστόσο ένα μέρος που μπορείτε εύκολα να κολυμπήσετε και μετά να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας τότε το Παλαιοχώρι είναι μια πολύ καλή επιλογή, μόλις 8 χλμ από τον Αδάμαντα, ακολουθώντας τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο φτάνετε εύκολα με όχημα ή συγκοινωνία και η διαδρομή είναι πραγματικά απολαυστική – προσοχή μόνο γιατί τα νερά βαθαίνουν απότομα.

milos beaches paliochori

Ο οικισμός διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bars και εστιατόρια με ελληνική κουζίνα, φρέσκα θαλασσινά και θέα στο απέραντο Κρητικό πέλαγος. Εμείς φάγαμε στο Sirocco – γαύρος και σαρδέλα οι πρωταγωνιστές.

milos beaches siroco

Φυσικά η λίστα με τις παραλίες της Μύλου δεν τελειώνει εδώ. Αχιβαδολίμνη, Εμποριός, Κλέφτικο, Παπάφραγκας, Μύτακας μερικές μόνο από αυτές. Διαβάστε μερικές ακόμα προτάσεις αν θέλετε εδώ.

2.Προσφέρει πολλούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους για επίσκεψη το απόγευμα ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται η Πλάκα, τα Πολλώνια, τα Μανδράκια τα οποία και μπορέσαμε να επισκεφθούμε λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας.

Πλάκα

>Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα της Μήλου και άρχισε να αναπτύσσεται έντονα μετά την καταστροφή και εγκατάλειψη της Παλαιάς Xώρας, και όταν πλέον δε χωρούσαν άλλοι κάτοικοι στο εσωτερικό του Kάστρου. Όλα μοιάζουν περιποιημένα, καθαρά και προσεγμένα. Οι κάτοικοι αγαπούν τον τόπο τους, σέβονται τον επισκέπτη τους και αυτό είναι ολοφάνερο.

milos_walks _plaka 2

milos_walks _plaka

Μήλος με παιδιά

Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα σε μικρές ασβεστωμένες αυλές και λουλουδιασμένα μπαλκόνια, όλα νοικοκυρεμένα, μας δημιουργείται μία αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς.

Στην Πλάκα μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Το καφέ Utopia, διαθέτει μία καταπληκτική βεράντα με θέα το πέλαγος που αν προλάβετε να βρείτε τραπέζι το σκηνικό που θα δείτε είναι παραμυθένιο.

milos_walks 1

milos_walks _plaka 5

milos utopia

Αν πάλι δεν καταφέρετε να βρείτε μέρος να καθίσετε, τότε προτείνω να συνεχίσετε τον περίπατό σας προς την εκκλησία Γέννηση της Θεοτόκου ή Kορφιάτισσα, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του χωριού, πάνω σε απόκρημνους βράχους. Εκεί ίσως το σημείο να είναι ακόμα καλύτερο για να απολαύσετε το μοναδικό αυτό θέαμα.

μήλος γιατί να τ

milos_walks _plaka 4

Η Πλάκα διέθετε και μερικά καλαίσθητα μαγαζιά για τα souvenir μας ενώ στην έξοδο της Χώρας πέσαμε πάνω σε ένα λιτό μεζεδοπωλείο τις Φάτσες που αν δεν ήμασταν ήδη φαγωμένοι θα είχαμε σίγουρα καθίσει – πάνω σε μία τεράστια πλατεία κάτω από δέντρα.

milos_walks _plaka new 2

plaka_magazakia

milos_walks _plaka 3
(η φωτό είναι από το CERAMICA KYMBE-Εργαστήριο Κεραμικής)

Πολλώνια

Τα Πολλώνια, είναι ένα γραφικό ψαράδικο χωριό, με λευκά σπιτάκια χτισμένο γύρω από ένα όμορφο κολπίσκο αποτελεί το δεύτερο τουριστικό και παραθεριστικό κέντρο της Mήλου. Κατά μήκος του, μια σειρά από ταβέρνες, εστιατόρια και γραφικά καφενεία, θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν καθώς ο κόσμος πραγματικά είναι πολύ φιλόξενος και εξυπηρετικός. Μας πρότειναν και φάγαμε στην προτελευταία ταβέρνα, τον Γυαλό, που σας το συνιστώ.

Aκόμα, ο μόλος που βρίσκεται εκεί, από εδώ ξεκινούν τα ferry boat προς την αντικρινή Κίμωλο, μια διαδρομή διάρκειας 30 περίπου λεπτών, δέχεται κάθε πρωί βάρκες και καΐκια φορτωμένα με ψάρια, και χταπόδια. Είναι και η χαρά του παιδιού.

Μήλος Πολλώνια 2

Μανδράκια

Τα Μανδράκια ήταν και το μέρος που μέναμε, πολύ κοντά στον Αδάμαντα και την Πλάκα ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση σε σημεία εμπορικά αλλά ταυτόχρονα είναι ένα ήσυχο μέρος για ξεκούραση. Είναι ένα ψαροχώρι με σύρματα στο οποίο και μείναμε στο ξενοδοχείο MiloMiloSuites που εκτός από εξαιρετική θέα, διέθετε όμορφα δωμάτια διακοσμημένα με γούστο και μεράκι (μείναμε σε τετράκλινο με τον κάτω χώρο να διαθέτει 2 κτιστά κρεβάτια και ένα μπάνιο και τον πάνω με εσωτερική σκάλα που διέθετε διπλό κραβάτι και το δικό του μπάνιο) και μία γλυκιά ιδιοκτήτρια τη Νάγια έτοιμη να σε εξυπηρετήσει για όλα (ήταν το δικό μας ταξιδιωτικό γραφείο).

Μήλος διαμονή 1

Μήλος διαμονή 3

Μήλος διαμονή 2

«Σύρματα» ονομάζονται οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών, σκαμμένες σε ηφαιστειογενή πετρώματα, κυρίως στους παραθαλάσσιους οικισμούς και ψαροχώρια. Η κύρια χρησιμότητά τους, ήταν η προφύλαξη των σκαφών από την κακοκαιρία, αλλά και τους εχθρούς παλαιότερα, αφού τα έσερναν στο εσωτερικό του κτίσματος και ορισμένες φορές σε άλλους χώρους του κτίσματος ή στον όροφο αν υπήρχε χρησιμοποιείτο ως κατοικία.

Μήλος βόλτα μανδράκια 3

Μήλος βόλτα μανδράκια 1

Μήλος βόλτα μανδράκια 2

Στη σημερινή εποχή προσφέρουν τις “υπηρεσίες” τους ως παραθεριστικές κατοικίες ή αποθήκες και ορισμένα έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες. Τα έντονα χρώματα που εξωτερικά είναι βαμμένα χαρίζουν μια ιδιαίτερη όψη στο παραδοσιακό τοπίο της Μήλου.

3.Έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση (τα καράβια που την επισκέπτονται δέχονται αυτοκίνητο)

Την Μήλο μπορεί να επισκεφθεί κανείς είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι της και η πρώτη εικόνα που αντικρύζει κανείς πλησιάζοντας με το καράβι. Καράβια της Sea Jet Και της Aegean Speed Lines είναι και τα πιο γρήγορα με 3 και 4 ώρες περίπου αντίστοιχα. Εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε εύκολα στο openseas.gr ενώ πάντα υπάρχει και η εναλλακτική του αεροπλάνου.

μήλος ταξίδι

Tips: φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά σνακ για τα παιδιά γιατί όλα στο καράβι είναι «τσουχτερά» καθώς επίσης και μερικά παιχνίδια ή ζωγραφιές ώστε να περάσει ευχάριστα η ώρα – για όλους!

Aν επιλέξετε τη Sea Jet τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε ενοικίαση αυτοκινήτου που το κόστος ανέρχεται σε 40-60 ευρώ ανά ημέρα. Μετά από σχετική έρευνα που έκανα είδα ότι αυτή η εταιρεία έχει τις καλύτερες τιμές. Είχαμε άμεση εξυπηρέτηση και τα παιδιά απόλαυσαν και το γραφείο της Μήλου που είχε ενδιαφέρον εσωτερικά.

milos trip 2

milos_trip_3

4.Διαθέτει εξαιρετικές ντόπιες λιχουδιές που αξίζει να γνωρίσει κανεις

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα το γλυκό κουφέτο και αμέσως το αντιπρότεινα στα κορίτσια ως εναλλακτική το απόγευμα αντί για παγωτό. Πρόκειται για ένα γλυκό παρασκευασμένο από ψίχα κολοκύθας, μέλι και αμύγδαλα που σερβίρετε στα εστιατόρια ή μπορείτε να το βρείτε και συσκευασμένο σε βαζάκια.

Αν αγαπάτε το τυρί τότε αξίζει να δοκιμάσετε τα ντόπια τυριά, όπως το ξεροτύρι, η ξινομυζήθρα και το τουλουμοτύρι, παρασκευασμένα με πολύ μεράκι με τον παραδοσιακό τρόπο, την κάπαρη και φυσικά τις χωριάτικες κριθαρένιες και σταρένιες κουλούρες. Στην πρωτεύουσα την Πλάκα υπάρχει ένα εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο, τον Παλαιό που αξίζει να επισκεφθείτε για τα φρέσκα γλυκά και το πεντανόστιμο παγωτό – όπως και η Αγγελική στον Αδάμαντα.

milos sweets 2

milos sweets 1

5.Έχει μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων για να μην βαρεθείς ποτέ

Θαλάσσια Σπορ

Στο νησί αυτό μπορείτε να απολαύσετε όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ όπως Windsurfing- Kite-surfing αφού οι ιδανικές καιρικές συνθήκες της Μήλου και να μοναδικά νερά της, το επιτρέπουν ακόμα και σε ερασιτέχνες, Canoe-Kayak που λόγω της ηφαιστειογενούς σύστασής της διαθέτει εντυπωσιακή ακτογραμμή. Μάλιστα συναντήσαμε και μία ομάδα ξένων που κάνουν καθημερινά το γύρο του νησιού με Canoe και ήταν πραγματικά κατενθουσιασμένοι.

milos activities

milos activities 2

Για περισσότερες πληροφορίες: – SEA KAYAK MILOS Ιδιοκτήτης: ROD FELDTMANN
Τηλ: +30 22870 23597, +30 6946 477170

Θαλασσινές εκδρομές στη Μήλο

Ο περίπλους του νησιού με σκάφος είναι μία μοναδική εμπειρία. Με τις θαλάσσιες εκδρομές θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τις παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες από τη στεριά (τα διάσημα θαλασσινά Μετέωρα ή Κλέφτικο, την σμαραγδένια σπηλιά της Συκιάς, τα Γλαρονήσια και άλλα), να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα καθαρά νερά και σε παραλίες απρόσιτες και μαγευτικές. Τα περισσότερα σκάφη αναχωρούν από τον Αδάμαντα.
Ιππασία (για μεγαλύτερα παιδιά)

Η Μήλος προσφέρεται και για ελεύθερη ιππασία. Μπορείτε να ιππεύσετε στην θάλασσα ή στο βουνό ή ακόμα και να κάνετε μαθήματα ιππασίας. Για Περισσότερες Πληροφορίες:
ΑΜΑΖΟΝΕΣ – Ελεύθερη ιππασία- Μαρίνα & Στέλιος Μαυρογιάννης, Τηλ.: +30 6949614133, +30 22870 31313, +30 6945412595

Αξιοθέατα και Μουσεία

Στην Μήλο μπορείτε να επισκεφθείτε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, παλιά και νέα ορυχεία, αλλά και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα όπως οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες. Εμείς δεν προλάβαμε να τα επισκεφθούμε αλλά εδώ μπορείτε να διαβάσετε και να συλλέξετε αρκετές πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση η Μήλος είναι ένα νησί που δεν θα σας απογοητεύσει και που σίγουρα μπορείτε να το απολαύσετε μαζί με τα παιδιά ακόμα και σε βρεφική ηλικία. Μερικά χρήσιμα τηλέφωνο μπορείτε να βρείτε εδώ αλλά το σίγουρο είναι πως όλοι είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να σας κατατοπίσουν.

Καλό καλοκαίρι

Το άρθρο Μήλος: 5 λόγοι για να την επισκεφθείτε, πρωτοδημοσιεύτηκε στο DeltaMoms στα πλαίσια της συνεργασίας μαζί τους. Όλες οι φωτογραφίες είναι από προσωπικό αρχείο.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment