Για μια καλύτερη ζωή! Δες το αλλιώς

0 Comments 🕔10:27, 29.Sep 2014

Όλοι μας καθημερινά ευχόμαστε και ελπίζουμε σε μία καλύτερη ζωή για εμάς αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Ο καθένας μέσα από τη δική του μικρή γωνιά σκέψης αναστενάζουμε, γκρινιάζουμε και μουρμουρίζουμε πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ναι το κάνω και εγώ πολύ συχνά αλλά στις στιγμές της ωριμότητας και της κοινωνικής μου νηφαλιότητας έχω συνειδητοποιήσει ότι η αλλαγή δεν είναι μία μαγική στιγμή όπου ο David Kopperfield θα κάνει άμπρα καταμπρα και ξαφνικά όλοι θα νοιαζόμαστε περισσότερο ο ένας για τον άλλον, ο αέρας που αναπνέουμε θα είναι πιο καθαρός, η γειτονιά που ζούμε θα ομορφύνει και θα αστράφτει καθαριότητα, τα ψαράκια δεν θα πεθαίνουν στους ωκεανούς, ο πλανήτης μας θα γίνει πιο ανθρώπινος….και πολλά πολλά άλλα!

Η αλλαγή συμβαίνει σιγά σιγά, σταδιακά και με αργό ρυθμό. Πρόκειται για μία διαδικασία σοβαρής εκπαίδευσης και συνδέεται άμεσα με την πνευματική καλλιέργεια και τον πολιτισμό που διαθέτει ο κάθένας από εμάς. Πρώτα μπαίνει ο σπόρος της στα μικρά παιδικά κεφαλάκια ώστε μεγαλώνοντας με τα χρόνια η καλύτερη ζωή να πάψει να είναι επιθυμία αλλά να γίνει δεδομένη και αυτονόητη σκέψη και κυρίως πράξη. Ας δουμε λοιπόν τα πράγματα αλλιώς και ας ξεκινήσουμε όσοι ακόμα δεν τον έχουν σκεφτεί από τώρα δεν είναι αργά, να νοιαζόμαστε περισσότερο για αυτό τον πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι είναι κάτι μακρινό και ξένο από εμάς: είναι το σπίτι μας.

Έτσι αυτή την Κυριακή βρέθηκα οικογενειακώς στον Πολυχώρο Βρυσσάκι που με πρωτοβουλία της WWF “Καλύτερη Ζωη”, οργάνωσε ένα διήμερο φεστιβάλ με πλήθος δραστηριοτήτων που στόχο είχαν να δείξουν και να προτείνουν σε Μικρούς και Μεγάλους, προτάσεις επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Δωρεάν δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά και οικογένειες, ενδιαφέρουσες προβολές, επιτόπιες DIY κατασκευές, αλλά και συλλογή μεταχειρισμένων ειδών που διατέθηκαν για καλό σκοπό ήταν μερικές μόνο από τις δράσεις αυτού του 2ημέρου.

des to alliws wwf

des to alliws wwf

Tα κορίτσια από μικρά γνωρίζουν τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης που υιοθετούμε φυσικά στο σπίτι μας (μου φαίνεται σχεδόν αδιανότητο όταν επισκέπτομαι φιλικά σπίτια και το θέμα της ανακύκλωσης είναι θέμα άγνωστο για εκείνους τη στιγμή που συνεπάγεται απειροελάχιστη προσπάθεια) αλλά και της διαθεσιμότητας του νερού.

Από μικρές τους αφηγήθηκα ένα μικρό παραμύθι δικής μου έμπνευσης για ένα πηγάδι που υπάρχει στον πλαντήτη μας και πως αυτό το πηγάδι καθημερινά ζητάει περισσότερο νερό ώστε να μην στερεύσει. Το έχουν αγαπήσει, το αφηγούνται η μία στην άλλη όταν κάνουν μπάνιο και σέβονται κάθε σταγόνα νερού που χρησιμοποιούν (το νερό που καμιά φορά αφήνει στο ποτήρι της η Αλίκη ποτίζει τα επόμενα λεπτά τα λουλούδια στο μπαλκόνι). Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές εξοικονόμησης νερού , ενώ εδώ υπάρχει ένας εξαιρετικός οδηγός για την ανακύκλωση.

Στο πολυχώρο Βρυσσάκι λοιπόν, θυμηθήκαμε πως να δημιουργούμε από καπάκια δικούς μας μαγνήτες για το ψυγείο, δικές μας κούκλες ή τερατάκια ή ακόμα και μαξιλαράκια από υφάσματα που έχουμε στο σπίτι και πολλά άλλα υλικά όπως κουμπιά και κορδέλες που μπορούν να βοηθήσουν στο δημιούργμά μας. Σκεφτείτε πόσο όμορφα θα νιώσει κάποιος φίλος αν του προσφέρουμε ένα κουκλάκι φτιαγμένο από τα ίδια μας τα χέρια.

DES TO ALLIWS 1

DES TO ALLIWS 5

DES TO ALLIWS 10

DES TO ALLIWS 6

Η Αλίκη θυμήθηκε πως έιναι να φτιάχτεις κουκλάκια με τα χεράκια σου που από μικρή κιόλας την είχα μάθει, τότε με πιο χοντρές βελόνες τώρα με τις κανονικές, τις λεπτές βελονιά βελονιά δημιούργησε το δικό της μαξιλαράκι που αγάπησε από την πρώτη κιόλας στιγμή (έλειπε η δαχτυλίθρα)

DES TO ALLIWS 12

DES TO ALLIWS 3

Εδώ μπορείτε να δείτε πολλές ιδέες επαναχρησιμοποίησης υλικών ενώ σε παλαιότερο post μου είχα δημιουργήσει ένα μπωλ με χαρτί αλλά και ένα Jet Craft για τα παιδιά.

Η ομάδα Μικροί Μεγάλοι βρέθηκαν εκεί και μίλησαν για πρωτότυπες επιδιορθώσεις ρούχων, για ιδέες μεταποίησης αλλά και για οικολογικές και οικονομικές λύσεις σε ότι αφορά το σπίτι. Ατυχήματα και μικρές ζημιές που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι χωρίς να καταφύγουμε σε περιττά έξοδα. Και από όσα άκουσα μάλλον ετοιμάζουν πολλές ακόμα παρόμοιες εκπλήξεις στο Blog τους.

Οι συνθήκες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, αλλά γιατί να μην προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας με σωστή πληροφόρηση, δικτύωση με τους γύρω μας, απλές ιδέες για δράση και θετικά παραδείγματα; «Οικολογικά, οικονομικά και συμμετοχικά», μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Aν θέλετε να συμβάλλετε και εσείς σε αυτό το έργο εκτός από το σπίτι σας, διαβάστε και μάθετε περισσότερα εδώ.

Καλή εβδομάδα να έχουμε!

xxx

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment